…..Αν σταματήσω να γυμνάζομαιι θα κρεμάσουν οι μύες μου;
Μια επιστημονική μελέτη δίνει την οριστική απάντηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν προπονούμαστε με αντιστάσεις και για κάποιο λόγο σταματήσουμε να προπονούμαστε για μερικούς μήνες, χάνουμε τη δύναμή μας και μαζί, τους φουσκωμένους μυς μας.
Ωστόσο, μόλις επανέλθουμε κάτω από τις μπάρες η επαναφορά του παλιού καλού εαυτού μας, δεν παίρνει πάνω από μερικές εβδομάδες (συνήθως 5)- σαν ο μυς να θυμάται το σημείο που βρισκόταν.
Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι πρότινος ότι αυτό οφείλεται κυρίως στους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα, όμως, μπορεί να απομνημονεύει τους μηχανισμούς δύναμης, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να επαναφέρει το μέγεθος των μυών.
Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν;
Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να λύσει το μυστήριο της μνήμης των μυών.
Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα, τα μυϊκά, έχουν περισσότερους από έναν πυρήνες (πιθανώς χιλιάδες). Γιατί, άραγε, οι μύες χρειάζονται τόσους πολλούς κυτταρικούς πυρήνες;
Ο πυρήνας είναι βασικά αυτός που ελέγχει το κύτταρο και επειδή οι μύες σου είναι από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα όργανα του σώματός σου, ένας – δυο πυρήνες δεν μπορούν να κάνουν σωστή δουλειά. Στην πραγματικότητα, όσο οι μύες σου μεγαλώνουν από την προπόνηση, προστίθενται σ’ αυτούς περισσότερα μυϊκά κύτταρα, συνεπώς και περισσότεροι πυρήνες (έχει αποδειχθεί ακόμα, ότι οι άνδρες που παίρνουν αναβολικά στεροειδή αποκτούν ακόμη περισσότερους μυϊκούς πυρήνες, από όσους προσπαθούν να αυξήσουν τον όγκο τους με το… σταυρό στο χέρι).
Με όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη, οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένο ότι με την απώλεια μυϊκής δύναμης και μυϊκού όγκου έπειτα από μια αποχή τριών έως έξι μηνών από την γυμναστική, θα συρρικνωνόταν παράλληλα και ο αριθμός των μυϊκών πυρήνων. Αλλά εδώ έρχεται η έκπληξη.
Σε μελέτες της προηγούμενης χρονιάς, αποδείχθηκε ότι η μυϊκή ατροφία λόγω αδράνειας δεν μεταβάλλει τον αριθμό μυϊκών πυρήνων, όπως πιστεύαμε.. Οι μετρήσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε αφορούσαν στα κύτταρα του συνδετικού ιστού και άλλων δορυφορικών κυττάρων (τα οποία όντων συρρικνώνονται ή μεγεθύνονται αναλογικά με τους μυς), αλλά ποτέ δεν είχαν την υποψία να διερευνήσουν και τους πυρήνες στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων.
Οι πρόσφατες μελέτες υπολόγισαν με ακρίβεια ότι αυτοί οι πυρήνες δεν υπέστησαν καμία απώλεια.
Συνεπώς, αφού ο μυϊκός ιστός διατηρεί τους παλιούς -πολλούς- πυρήνες του, αμέσως μόλις πιάσεις τνη μπάρα αυτοί θα ενεργοποιηθούν άμεσα και μέσα σε λίγες προπονήσεις το σώμα σου θα διογκωθεί στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν.
Αυτοί οι πυρήνες λειτουργούν σαν κύτταρα μνήμης, ενθυμούμενοι ακριβώς για πόσο μυϊκό όγκο είχαν δημιουργηθεί, πριν εσύ σταματήσεις να προπονείσαι.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα δορυφορικά κύτταρα του αδιπωδους ιστου (αναφέρεται σε προηγούμενο άρθρο).
Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχει η έννοια της τοπικής λιποδιάλυσης, ωστόσο υπάρχει της τοπικής ενεργοποίησης.