Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Όταν ακούτε για προπόνηση δύναμης, αυτό που μπορεί να σας έλθει στο μυαλό είναι Βodybuilders με σωματική διάπλαση τις περισσότερες φορές εξωπραγματική, δυσλειτουργική και αποκρουστική.

Αυτό κάνει πολλές γυναίκες να πιστεύουν ότι η προπόνηση δύναμης απλώς δεν είναι για αυτές!

Οι κυριότερες σημαντικές διαφορές  όσον αφορά την προπόνηση με βάρη είναι ότι:

 • οι γυναίκες τείνουν να αναρρώνουν γρηγορότερα από τους άνδρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων
 • Οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε εύρος επαναλήψεων >15
 • Οι γυναίκες μπορούν να κινούνται μεταξύ των σετ τους πιο γρήγορα διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο έντασης (λιγότερος χρόνος ξεκούρασης)
 • Οι γυναίκες μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι η απόδοσή τους, ο μεταβολικός ρυθμός και η ανάκαμψη ποικίλλουν σε όλο τον κύκλο τους, λόγω των διαφορών στις κυκλοφορούσες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα.  

Παρόλα αυτά, υπάρχει τεράστιο κενό εκπαίδευσης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα (PMID: 29795737) προτείνει ότι μόνο το 20% περίπου των γυναικών κάνουν οποιαδήποτε μορφή προπόνησης ενδυνάμωσης τακτικά, με την εικόνα του σώματος ως ένα από τα κύρια εμπόδια, σε σύγκριση με το 50% των ανδρών.

Προσθέτοντας αντίσταση στην προπόνησή σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατές και καλλίγραμμες, επιφέρει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία της γυναίκας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

Τα οφέλη της προπόνησης δύναμης για τις γυναίκες είναι ατελείωτα. Όχι μόνο βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση μυϊκού ιστού, σωματικού λίπους και οστικής μάζας, τα οποία είναι όλα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γενικής σωματικής υγείας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για συγκεκριμένα μέρη του σώματος.

Τα πιο κοινά οφέλη της προπόνησης δύναμης περιλαμβάνουν:

 • Καταπολέμηση της φυσικής απώλειας της οστικής πυκνότητας (πρόληψη Οστεοπόρωσης)
 • Αύξηση δύναμης
 • Αύξηση του Μεταβολισμού Ηρεμίας (RMR) και ευκολότερος έλεγχος του βάρους
 • Βελτίωση της στάσης σώματος και της ισορροπίας
 • Μείωση του κινδύνου τραυματισμού
 • Ενίσχυση της απώλειας λίπους (EPOC)
 • Ενίσχυση της ευαισθησίας στην Ινσουλινη, πολύ σημαντικό για όσες έχουν PCOS (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών)
 • Δυνατότεροι μύες του Πυελικού Εδάφους (ΠΕ)
 • Θετική επίδραση στην γενική υγεία της εγκύου και στον τοκετό χωρίς α επηρεάζεται το βάρος του νεογνού
 • Περισσότερες πιθανότητες για φυσιολογική γέννα
 • Λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη κύησης
 • Μεγαλύτερη ποσοτητα παραγωγής γάλακτος κατά το διάστημα του θηλασμού, το οποίο αποδίδει και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση
 • Λιγότεροι πόνοι στην Αυχενική, Θωρακική και Οσφϋική μοιρα της ΣΣ κατά την εγκυμοσύνη
 • Βελτίωση της Διάστασης του Ορθού κοιλιακού (λόγω εγκυμοσύνης)
 • Ανακούφιση από τον πόνο στην  οσφϋική μοίρα της ΣΣ και στην πλάτη (λόγω αλλαγής θέσης/κλίσης της λεκάνης από την εγκυμοσύνη)
 • Λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα ύπνου κατα την λοχεία
 • Γρηγορότερη και ευκολότερη επαναφορά στο προ κύησης σωματικό βάρος
 • Βελτίωση της ψυχικής ευεξίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί η προπόνηση δύναμης είναι το καλύτερο ”φάρμακο” για την υγεία σας: 

 

Πιο λειτουργικό σώμα:

Αν και το cardio μπορεί να θεωρείται αποτελεσματικότερο για την καύση λίπους, δεν βοηθά στην οικοδόμηση των μυών που χρειάζεστε για τις κινήσεις που εκτελεί το σώμα σας σε καθημερινή βάση. «Η έρευνα δείχνει ότι λίγο μεγαλύτερος μυς προχωρά πολύ στην καύση περισσότερων θερμίδων από το σωματικό λίπος, καθώς οι μύες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του μεταβολικού μας ρυθμού ηρεμίας, γνωστός και ως μεταβολισμός. Μην ανησυχείτε μήπως φαίνεστε πολύ «ογκώδεις», επειδή οι γυναίκες δεν έχουν φυσικά τα επίπεδα τεστοστερόνης όπως οι άντρες για να το υποστηρίξουν αυτό. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μυϊκή υπερτροφία (ανάπτυξη)», δήλωσε ο κ. Munir, Active Health Expert στο Heartbeat, Bedok.

 

Καλύτερη υγεία των οστών: 

Η απώλεια οστικής μάζας είναι ιδιαίτερα συχνή σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες των οστών όπως η οστεοπόρωση. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να χάνουν οστική μάζα σε μικρότερη ηλικία και με πιο γρήγορο ρυθμό από τους άνδρες. Μεταξύ 30 και 70 ετών τείνουν να χάνουν περίπου το 22% της μυϊκής μάζας κάτι το οποίο τις οδηγεί στο να έχουν ουσιαστική ανάγκη την αναμόρφωση των οστών μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης.

Πώς παίζει ρόλο η προπόνηση δύναμης σε αυτό; Το προπονητικό στρες και η καταπόνηση της προπόνησης ενδυνάμωσης από τους μύες και τους συνδετικούς ιστούς στα οστά προκαλεί οστεογονικό αποτέλεσμα (ανάπτυξη οστών).

 

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων:

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα έχει άμεση σχέση με την πρόληψη ασθενειών. Μια τακτική ρουτίνα ενδυνάμωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, θέτοντας τις γυναίκες σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η American Heart Association (AHA) συνιστά 2 ή περισσότερες ημέρες προπόνησης με αντιστάσεις για όλους τους ενήλικες. «Εάν μόλις ξεκινάτε, δεσμευτείτε να κάνετε μία φορά την εβδομάδα για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Μόλις αισθανθείτε άνετα και γίνει συνήθεια, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε τη συνιστώμενη ρουτίνα δύο φορές την εβδομάδα» συνέστησε ο κ. Munir.

Better Beats Perfect!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μειωμένο άγχος και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση:

 Είναι ευρέως γνωστό πως η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει και στον συναισθηματικό μας κόμο! Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στρες. Ενώ το τρέξιμο μπορεί να είναι θεραπευτικό για κάποιους, άλλοι μπορεί να το βρουν πιο αποτελεσματικό να απελευθερώσουν την αρνητικότητα μέσω επαναλαμβανόμενων μυϊκών ενεργειών.

Διαπιστώθηκε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις σε χαμηλό έως μέτριο επίπεδο είναι η βέλτιστη για τη μείωση του άγχους.

Η προπόνηση δύναμης έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ειδικά στις γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες αισθάνονται μια ώθηση στην εικόνα του σώματός τους όταν αισθάνονται καλά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα για την εικόνα του σώματός τους όταν βλέπουν πραγματική πρόοδο στη δύναμή τους. Αυτό είναι ουσιαστικά το θέμα της προπόνησης δύναμης – αύξηση της δύναμής σας.

Δυνατό σώμα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ψυχική υγεία.