ΕΞΤΡΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΓΡΑΜΜΩΣΗΣ

Ως γνωστών όταν διασπάται το λίπος στο ανθρώπινο σώμα συμβαίνουν δύο διεργασίες: 

  • Η πρώτη είναι ότι «σπάνε» οι χημικοί δεσμοί που ενώνουν τα μόριά του μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να παράγεται θερμότητα και να τροφοδοτούνται με ενέργεια οι μύες.
  • Η δεύτερη είναι ότι τα εναπομείναντα άτομά του μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα για να αποβληθούν μέσω των πνευμόνων, κατά την εκπνοή.

Το λίπος αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος με τη μορφή των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούνται από τριών ειδών άτομα: άτομα άνθρακα (συμβολίζονται με το γράμμα C), άτομα υδρογόνου (Η) και άτομα οξυγόνου (Ο).

Όταν λοιπόν διασπαστούν τα τριγλυκερίδια, το 1/5 μετατρέπεται σε νερό (H2O) και τα 4/5 σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

  • Το νερό μπορεί να αποβληθεί με τα ούρα, τον ιδρώτα, τα κόπρανα, τα δάκρυα και τα άλλα υγρά του σώματος, αλλά γρήγορα αντικαθίσταται όταν πίνουμε νερό.
  • Το διοξείδιο του άνθρακα, όμως, αποβάλλεται με την εκπνοή και μπορεί να αντικατασταθεί με την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων όπως οι χυμοί φρούτων.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής πρόσληψη νερού (Η2Ο)!

 

Οι πνεύμονες αποτελούν το βασικό όργανο αποβολής του λίπους από το σώμα μας!

 

O μέσος άνθρωπος χάνει καθημερινά τουλάχιστον 200 γρ. άνθρακα, με το 1/3  της απώλειας να συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου! Γιαυτό τονίζουμε συνεχώς το πόσο σημαντικός είναι ΚΑΙ εδώ ο ποιοτικός ύπνος, όλες οι διαδικασίες γίνονται κατά την ξεκούραση (όπως και σε μεσόκυκλο Υπερτροφίας με θερμιδικό πλεόνασμα).

Η αντικατάσταση μίας ώρας ανάπαυσης με μία ώρα μέτριας γυμναστικής, όπως το τζόκινγκ, αφαιρεί ακόμα 40 γρ. άνθρακα από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, για να χάσει κανείς λοιπόν δέκα κιλά λίπους, θα πρέπει να εισπνεύσει 29 κιλά οξυγόνου, μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της στην παραγωγή 28 κιλών διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλών νερού!

 

Τί σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για όποιον θέλει να αδυνατίσει;

Ότι πρώτα πρέπει να κάνει δίαιτα (θερμιδικό έλλειμμα) , για να απελευθερωθεί ο άνθρακας που βρίσκεται αποθηκευμένος στα λιπώδη κύτταρα και στη συνέχεια να κάνει γυμναστική, ώστε να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου (EPOC) και να τον αποβάλλει μέσω των πνευμόνων!

ΟΞΕΙΔΩΣΗ (ΚΑΥΣΗ) ΛΙΠΟΥΣ # ΑΠΟΒΟΛΗ ΛΙΠΟΥΣ

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΓΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ – ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ!

 

Υπάρχουν διάφοροι επιπρόσθετοι τρόποι εκτός από την απαραίτητη λήψη των μακρο και μικροθρεπτικών στοιχείων των τροφών, της ενυδάτωσης, του ύπνου, των ισομετρικων διατάσεων, της ενεργητικής αποκατάστασης, της κρυοθεραπείας και της μάλαξης για να επιταχύνετε την διαδικασία φυσικής αποκατάστασης (Recovery) και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο ορμονικό περιβάλλον για την απώλεια λίπους και τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο καλύτερη σύσταση σώματος που προκύπτει από την προπόνηση, αλλά περισσότερη δύναμη, λιγότερος πόνος και καλύτερη αθλητική απόδοση:

  1. Πρέπει να βοηθήσετε το σώμα να απομακρύνει τα ”απόβλητα” που παράγονται από την έντονη άσκηση, είτε πρόκειται για προπόνηση με βάρη, σπριντ ή άσκηση αντοχής. Κάνετε αυτό παίρνοντας αντιοξειδωτικά από πηγές τροφίμων όπως τα βατόμουρα, μούρα, μύρτιλο και τα κεράσια (tart). Και τα δύο αυτά φρούτα έχουν δείξει ότι επιταχύνουν την ανάρρωση μετά από πολύ έντονη προπόνηση, επειδή βοηθούν στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων ή των «σκουπιδιών» που προκαλούνται από μυϊκή βλάβη.⁠
  2. Βοηθήστε την διαδικασία αποκατάστασης των μυών λαμβάνοντας αμινοξέα και πρωτεΐνες. Εκτός από το ζωικό λεύκωμα των τροφών, από συμπληρώματα προτιμάμε τα αμινοξέα BCAA (Λευκίνη, Ισολευκίνη, Βαλίνη) ή τα EEA όπου θα βοηθήσουν στη βελτίωση της επισκευής των ιστών, όπως και ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος υψηλής ποιότητας (Whey) που λαμβάνεται αμέσως μετά την προπόνηση⁠
  3. Βελτιώστε την μείωση της έκκρισης Κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), κορτιζόλης, λαμβάνοντας τουλάχιστον 2 γραμμάρια βιταμίνης C αμέσως μετά την προπόνησή σας. Η απαλλαγή από την Κορτιζόλη είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την ανάρρωση, επειδή η χρόνια υπερενεργοποίηση του συστήματος στρες του σώματος προκαλεί μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, όπως:  χαμηλό pH του αίματος, ακανόνιστη μυϊκή ενεργοποίηση και κατάσταση υποβάθμισης των ιστών.

 

Ωγ νωστών, η καθημερινότητά μας πλέον κυμαίνεται σε αυξημένα επίπεδα στρες, πόσο μάλλον το καλοκαίρι όπου συνήθως είμαστε και σε περίοδο γράμμωσης με σημαντικό θερμιδικό έλλειμα (με απουσία σημαντικών ποσοτήτων υδατανθράκων) όπου τα νεύρα, η πείνα,  το αλκοόλ σε συνδυασμό με κακό και όχι ποιοτικό ύπνο (συχνότερες έξοδοι), οι εντονότερες προπονήσεις (σε αυτό το διάστημα θέλουμε υψηλότερη ένταση!), οι διπλές προπονήσεις, η πρόσθετη αερόβια προπόνηση κ.α. έχουν ως αποτέλεσμα η Κορτιζόλη να είναι πάρα πολύ αυξημένη, κάτι που καθυστερεί την ανάρρωση και τις βιοχημικές διαδικασίες που αποσκοπούμε για τον καταβολισμό και στην συνέχεια αποβολή του λίπους (~84% μέσω της εκπνοής και ~16% μέσω ούρων/κοπράνων).

Πρόσθετες συμβουλές για την επιτάχυνση της μείωσης έκκρισης της Κορτιζόλης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:⁠

❌ Αποφύγετε τη ζάχαρη, οτιδήποτε με αλεύρι και γενικά τους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη—η μόνη εξαίρεση είναι  προ, ενδο ή μεταπροπονητικά και κυρίως με HBCD (Διακλαδισμένη Κυκλική Δεξτρίνη*εάν έχετε κάνει προπόνηση αντοχής (πάνω από μία ώρα σε υψηλή ένταση) ή έχετε προπονηθεί πολύ σκληρά με αντιστάσεις και έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα γλυκογόνου των μυών. Οι περισσότεροι ασκούμενοι ψυχαγωγίας δεν το έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της τακτικής προπόνησης με βάρη.⁠

 ❌ Αποφύγετε την καφεΐνη μετά την προπόνηση γιατί θα εμποδίσει την μείωση της έκκρισης της Κορτιζόλης.⁠

Πάρτε το συμπλήρωμα Φωσφατιδυλοσερίνης** με σκοπό να υποστηρίξει την μείωση έκκρισης της Κορτιζόλης και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.⁠ Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση γλουταμίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό επούλωσης των τραυμάτων, ενώ η λήψη της από βαρέως πάσχοντες σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

✅ Πάρτε Γλουταμίνη*** για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.⁠

 

*Η εξαιρετικά διακλαδισμένη κυκλική δεξτρίνη (HBCD) είναι μια πηγή υδατανθράκων που είναι σχετικά νέα στη αθλητική διατροφή. Παράγεται μέσω της διάσπασης του αμύλου και ένα μοναδικό ένζυμο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συστάδων μορίων σακχάρων. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται περαιτέρω ένζυμα διακλάδωσης για να σχηματίσουν την κυκλική δεξτρίνη σε μεγαλύτερες αλυσίδες. Το HBCD έχει σχετικά υψηλό μοριακό βάρος και χαμηλή οσμωτικότητα, η οποία επιταχύνει τη γαστρική εκκένωση. Αυτό σημαίνει ότι η λύση του HBCD θα ξοδεύει λιγότερο χρόνο στο στομάχι σας σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς υδατάνθρακες και συνεπώς θα μειώσει την ενόχληση κατά την κατάποση κατά τη διάρκεια της άσκησης (τράνταγμα γύρω από το στομάχι). Επιπλέον, ο αυξημένος ρυθμός γαστρικής κένωσης σημαίνει ότι φτάνει ταχύτερα στο λεπτό έντερο, επιτρέποντας την έναρξη της απορρόφησης στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα άλλο πλεονέκτημα του HBCD είναι ότι παρέχει μια παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πηγές υδατανθράκων, όπως η δεξτρόζη, που προκαλούν ξαφνική άνοδο στο σάκχαρο του αίματος και μεγάλη απόκριση ινσουλίνης. Το HBCD απορροφάται σταδιακά και εξασφαλίζει ότι υπάρχει συνεχής αφομοίωση στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε την προπόνηση σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Το HBCD είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την αντοχή τους ή να αναρρώσουν μετά από έντονη άσκηση. Κατά την κατάποση κατά την προπόνηση, το HBCD έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απόδοση αντοχής.Μετά την προπόνηση, μπορεί να συνδυαστεί με ένα από τα συμπληρώματα πρωτεϊνών μας για να αυξήσει την πρόσληψη και την παράδοση αμινοξέων στους μυς , ενισχύοντας την ανάρρωση.

 

**Φωσφολιπιδικές υψηλές συγκεντρώσεις phosphatidyl serine εντοπίζονται στον εγκέφαλο και στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων και η διατήρησή τους είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική νευροδιαβίβασηΔυστυχώς, οι σύγχρονοι τύποι διατροφής κυρίως η χαμηλή πρόσληψη λιπιδίων ή ο χορτοφαγικός τύπος μπορούν να στερήσουν τον οργανισμό από επαρκή πρόσληψη phosphatidyl serine. Η κατανάλωση πιστεύεται ότι έχει πέσει από ένα μέσο όρο 250mg ανάμεσα σε 100-180mg ανά ημέρα. Καλό είναι ο ψευδάργυρος να εμπεριέχεται και αυτός στην φόρμουλα επειδή έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει στη φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλιωμένοι υποφέρουν από τα υψηλότερα ποσοστά γνωστικής επιδείνωσης, κυρίως όσον αφορά τη μνήμη. Προτείνεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών που προσπαθούν να διατηρήσουν την κανονική γνωστική λειτουργία.

 

***Η Γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, και συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Η περισσότερη γλουταμίνη αποθηκεύεται στους μύες και στους πνεύμονες, ενώ τροφές πλούσιες σε γλουταμίνη είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά όπως επίσης το ωμό σπανάκι και το λάχανο. Σε καταστάσεις έντονου στρες ή μετά από έντονη άσκηση ή κάποιο τραυματισμό, ή επέμβαση οι ανάγκες σε γλουταμίνη είναι υψηλότερες, και τα επίπεδά της στον οργανισμό μειώνονται. Η γλουταμίνη είναι σημαντική για την απομάκρυνση της περιττής αμμωνίας από το σώμα, ενώ επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος. Επίσης μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με το στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση γλουταμίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό επούλωσης των τραυμάτων, ενώ η λήψη της από βαρέως πάσχοντες σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.