Σε όλη την κοινότητα τoυ Fitness παγκοσμίως, (sites, TV, διάφορα περιοδικά, σε γυμνστήρια κ.λ.π.) διαβάζουμε και ακούμε «τόνωση του χ μέρος του σώματος», «θέλω να τονώσω..» ή «προπόνηση για τόνωση» κ.ο.. επειδή εκείνη την στιγμή της προπόνησης νιώθουμε έντονα τοπικά το pump…Συνήθως τέτοιες αναφορές γίνονται όταν οι ασκούμενοι στοχεύουν στην μείωση του ποσοστού του σωματικού τους λίπους (υποδόριο και σπλαχνικό), και στην αύξηση ή ανάδειξη της άλιπης σωματικής τους μάζας. Ορισμένοι λένε ”θέλω να γραμμώσω” ή «να φαίνομαι πιο στεγνός/ή», κάτι που για γίνει απαιτείται ήδη ένα σοβαρό ποσοστό μϋικής μάζας, αλλιώς και με μονοψήφιο ποσοστό λίπους απλά θα είμαστε λεπτοί…
Επίσης η γράμμωση δεν πετυχαίνεται απλά με περισσότερες από 12 επαναλήψεις (αλλά η μϋική αντοχή…) όπως αρκετοί πιστεύουν. Η γράμμωση (getting lean body) πετυχαίνεται στην κουζίνα και στις διατροφικές μας συνήθειες…!
Η έννοια λοιπόν της «τόνωσης» δεν υφίσταται προπονητικά, αυτό που στην ουσία στοχεύουμε είναι η αλλαγή/ανασύνθεση της σύστασης του σώματος. Η αλλαγή σύστασης του σώματος είναι η διαδικασία (μέσω του κατάλληλου συνδυασμού διατροφής-προπόνησης-ξεκούρασης) της στοχευμένης αυξομείωσης των συστατικών που αποτελείται το σώμα σας (όπως λίπος, πρωτεΐνες, όγκοι υγρών κ.λ.π.).
Ο «μϋικός τόνος» στη φυσιολογία της άσκησης αναφέρεται στις ιδιότητες ενός μυός (είτε πρόκειται για σκελετικό, λείο ή καρδιακό μυ). Η συνεχής ελαφρά σύσπαση των μυών που φυσιολογικά υπάρχει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, ονομάζεται μυϊκός τόνος.
Ο μυϊκός τόνος είναι παρών σε όλες τις δραστηριότητες των έμβιων όντων, ακόμα και στον ύπνο. Αντιπροσωπεύει την κατάσταση ετοιμότητας του μυϊκού συστήματος για να είναι δυνατή οποιαδήποτε δραστηριότητα. Στην ουσία ο φυσιολογικός τόνος αποτελεί το βασικό στοιχείο της φυσιολογικής στάσης και κίνησης του σώματος, που διατηρεί την ένταση μέσα σε έναν μυ κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή της δραστηριότητας ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία αντανακλαστικών, τη διατήρηση της στάσης και της ισορροπίας, καθώς και τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας διαφόρων οργάνων.
Ο μυϊκός τόνος θα πρέπει να κυμαίνεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Η μη φυσιολογική αύξησή του ονομάζεται υπερτονία, ενώ η μη φυσιολογική μείωσή του ονομάζεται υποτονία. Κατά την εξέταση του μυϊκού τόνου σε περιπτώσεις υπερτονίας εμφανίζεται αυξημένη αντίσταση στην παθητική κίνηση των μελών του σώματος, ενώ σε περιπτώσεις υποτονίας η αντίσταση είναι μειωμένη. Οι διαταραχές του μυϊκού τόνου συναντώνται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάκωση νωτιαίου μυελού καθώς και ως εκδήλωση νευροεκφυλιστικών και άλλων νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.).
Όταν έχουμε αύξηση ή μείωση στο μέγεθος ενός μυός μπορεί να αλλάξει ο τόνος της ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το να λέμε λοιπόν οτι στοχεύω σε ”μϋική τόνωση” δεν υφίσταται… Το να λέμε ότι ”θέλω να τονωθούν τα χ σημεία του σώματος”, δεν σημαίνει μείωση του ποσοστού του σωματικού λίπους ή/και αύξηση του ποσοστού της άλιπης μϋικής μάζας, ούτε είναι δείκτης γράμμωσης…