ΠΩΣ ΟΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΩΜΟ

Όσον αφορά τη διόρθωση των ορθοστατικών στρεβλώσεων (προάγγελος χρόνιου πόνου/τραυματισμού) όπου ο ένας ώμος φαίνεται ψηλότερα από τον άλλο (ασυμμετρία), ένας βασικός παράγοντας που συχνά επηρεάζει είναι (και) οι πλάγιοι κοιλιακοί (έσω και έξω λοξός).

 

Φυσικά και οι ορθοστατικές παραμορφώσεις/στρεβλώσεις έχουν συνήθως πολλούς συντελεστές, δεν είναι κάτι απλό καθώς γνωρίζουμε πως το σώμα είναι πολύπλοκο και μέσω των περιτονιακών γραμμών το πρόβλημα μεταφέρεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος (γιαυτό και πρέπει να ασχολούμαστε με το αίτιο και όχι μόνο με το σύμπτωμα). Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο ένας ώμος είναι ψηλότερα από τον άλλον δεν σημαίνει ότι η άνω μοίρα του Τραπεζοειδή, ο Ρομβοειδής, ο Πρόσθιος Οδοντωτός ή ο Ανελκτήρας της Ωμοπλάτης δεν παίζουν ρόλο σε αυτό επίσης, απλά μπορεί το πρόβλημα να ξεκινάει απο πιο χαμηλά…

 

Ωστόσο, πολλές φορές το πρόβλημα που θεωρείται ως ”χαμηλός ώμος” μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχεται από μια ελαφριά στροφή του κορμού ή/και πλευρική κάμψη που μπορεί να συμβεί εάν οι λοξοί από τη μία πλευρά φέρουν περισσότερη τάση ανάπαυσης.

Επίσης, λόγω της άμεσης προσκόλλησης της περιτονίας (Spiral Line) στον Πρόσθιο Οδοντωτό, οι πλάγιοι κοιλιακοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ώμου. Επομένως, η έλλειψη σωστής ενεργοποίησης ενός πλάγιου κοιλιακού μπορεί να προκαλέσει την ανύψωση του ώμου της ίδια πλευράς (ipsilateral) λόγω της αντισταθμιστικής προσαρμογής των μυών που ανυψώνουν τον ώμο του ώμου (ανάσπαση ωμοπλάτης).

 
 
 
 
 

Τι θα προκαλούσε ασύμμετρη τάση; Οποιοσδήποτε παλιός τραυματισμός, σκολίωση, συχνότητα ασύμμετρων στροφικών κινήσεων (γκολφ, αθλήματα ρίψεων κ.α. όπου η στροφική κίνηση του κορμού εκτελείται μονόπλευρα) ή σταθερών ασύμμετρων στάσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα (θέση εργασίας π.χ. οδοντίατροι).

 

Άμεση αντιμετώπιση με στρατηγικές για την απελευθέρωση της έντασης ή τη δημιουργία αυξημένης ενεργοποίησης (firing) της σύνδεσης Πρόσθιου Οδοντωτού/Έσω-Έξω Λοξών:

 

Tests κινητικότητας/εύρους κίνησης για τους πλάγιους: 1) Side Lying Pretzel (από το Functional Movement)

                                                                                                2) Modified Hip Flexor Stretch. Εννοείται πως η πλευρική αναπνοή θα βοηθήσει            

                                                                                                                                                  στην διάταση των πλάγιων.

 

Test δύναμης/ελέγχου των πλάγιων: 1) Glute Bridge March

                                                              2) Shoulder Tape in a tall plank position

                                                              3) The Reverse salamander (έκκεντρος έλεγχος των πλάγιων)

 

Ασκήσεις ενδυνάμωσεις: 1) Tall kneeling Pallof Presses

                                            2) Slit Stance Pallof Press

                                            3) OffSet presses

                                            4) Push/Pull (βελτιώνει τον συντονισμό των πλάγιων)

Αφήστε μια απάντηση