Πραγματοποιήθηκεε έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, στην οποία συμμετείχαν 140 γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει.
Οι 70 προπονούνταν στην εγκυμοσύνη τους σε κάποιο human mama πρόγραμμα ενώ οι άλλες 70 ήταν στην ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν στην εγκυμοσύνη.
Σκοπός ήταν να μελετηθεί η επίδραση της συμμετοχής εγκύων σε πρόγραμμα άσκησης human mama στην υγεία τους, στον τοκετό, στο βάρος τους, στο βάρος του νεογέννητου, στις συνήθειες υγείας.
Με χαρά λοιπόν ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς:
1. Υγεία. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο human mama workout δεν εμφάνισαν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα υγείας κατά την εγκυμοσύνη ενώ οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου εμφάνισαν διαβήτη κύησης (7.1%!!!!), υπέρταση (2.9%) ή κάποια ορμονική διαταραχή ( 2.9%).
2.Βάρος. Το πρόσθετο βάρος κύησης των human mama γυναικών ήταν σημαντικά πολύ χαμηλότερο από αυτό των γυναικών που δεν ασκούνταν!
3. Επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Οι γυναίκες του mama υπερείχαν έναντι των υπολοίπων.
4. Ο τρόπος τοκετού μας έκανε να φωνάζουμε, κανένα τέταρτο: oh yes, oh yes. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες του mama γεννάνε φυσιολογικά! Καθώς η καισαρική τομή ήταν σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες της ομάδας ελέγχου (37.1% έναντι 21.4% ).
5. Η διάρκεια της κύησης και το βάρος των παιδιών που γεννήθηκαν δεν είχε καμιά διαφορά είτε ασκούνταν στο mama οι γυναίκες, είτε όχι.
Άρα ΚΑΜΙΑ αρνητική επίδραση του mama είτε στην κύηση είτε στο βάρος του βρέφους! Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες που ασκούνται σε κάποιο πρόγραμμα human mama γεννάνε φυσιολογικά, είναι Fit, Ηealthy κι έτσι ακριβώς είναι και τα μωρά τους.
Για όποιον επιθυμεί να έχει το δημοσιευμένο άρθρο της έρευνας μας δεν έχει παρά να το ζητήσει στο fit@human-mama.com και θα σας το στείλουμε με μεγάλη μας χαρά!
Γιατί η γνώση πρέπει να μοιράζεται!
Σκέψεις για περισυλλογή με αφορμή το prenatal fitness workshop: human mama | L1 όπου κατέχω (όπως και το L2) :
Οσφυϊκός πόνος: Καθώς η κύηση εξελίσσεται, το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου προκαλεί σταδιακά, ανάμεσα στις άλλες φυσιολογικές μεταβολές, μια πρόσθια κλίση στη λεκάνη της εγκυμονούσας. Η πρόσθια κλίση στη λεκάνη της γυναίκας έχει ως συνέπεια την βράχυνση των μυώς της πρόσθιας επιφάνειάς της: τείνων την πλατεία περιτονία, ορθό μηριαίο, ραπτικό.
Οι βραχυμένοι αυτοί μύες συντελούν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω διατήρηση της πρόσθιιας κλίσης της λεκάνης της εγκύου, η οποία κλίση με τη σειρά της, αυξάνει τη λόρδωση της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Οι αλλαγές αυτές στο σώμα της εγκύου έχουν φυσικά αντίκτυπο σε όλο το σώμα της. Κι όταν λέμε σε όλο το σώμα, κυριολεκτούμε. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τις συνέπειες, στην καμάρα του ποδιού, στην άρθρωση του γονάτου, στην θωρακική και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στο κεφάλι……….Η αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών με εργαλείο την άσκηση και φυσικά η ανακούφιση της οσφύος από πιθανούς πόνους, είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα ανάπτυξης στο prenatal fitness workshop: human mama | L1 (υπεύθυνη προγράμματος η κ. Σία Ζουρλαδάνη, PhD, & MSc στην άσκηση κατά την εγκυμοσύνη και τη λοχεία. Fitness specialist, Yoga & Pilates trainer, Structural Body Work Practitioner, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό ΣΕΦΑΑ, ΑΠΘ).
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Mύθοι & Aλήθειες
Αν και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η άσκηση πριν από το τοκετό είναι ασφαλής, έχουν επιβιώσει αναρίθμητοι μύθοι από την εποχή που η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη θεωρείτο επικίνδυνη.
Οι μύθοι έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και έτσι έχουν εδραιωθεί. Μπορείς να αφήσεις στην άκρη τους παρακάτω 4 – για πάντα:
1. Ο μύθος «Η άσκηση κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει αποβολή».Η αλήθεια Μελέτες σε αθλητές και αρχάριους έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στην άσκηση και την αποβολή. Αν και η πλειονότητα των αποβολών συμβαίνει το πρώτο τρίμηνο, συνήθως αυτές προκαλούνται από γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου ή από μια προϋπάρχουσα ασθένεια.
2. Ο μύθος «Είναι επικίνδυνο να εκτελείς ασκήσεις για τους κοιλιακούς όταν είσαι έγκυος».Η αλήθεια Οι ασκήσεις για το μέσο κορμό, που εστιάζουν στους κοιλιακούς και τους μυς της λεκάνης, βοηθούν πολύ στη μείωση του πόνου στη μέση κατά την εγκυμοσύνη και σου προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή κατά τον τοκετό. Απόφυγε να κάνεις ασκήσεις για τους κοιλιακούς ξαπλωμένη ανάσκελα για πολλή ώρα μετά το πρώτο τρίμηνο.
3. Ο μύθος «Η άσκηση οδηγεί σε ελλιποβαρή μωρά».Η αλήθεια Η ήπια γυμναστική δε θέτει σε κίνδυνο το βάρος γέννησης του μωρού. Μερικές μελέτες δείχνουν μηδαμινή επίδραση και άλλες ότι τα μωρά των εγκύων που ασκούνται είναι λίγο πιο ελαφριά, αλλά μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.
4. Ο μύθος «Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να στερήσει οξυγόνο από το έμβρυο, να προκαλέσει υπερθέρμανση και να εκτρέψει την παροχή αίματος που προορίζεται για τη θρέψη του».Η αλήθεια Όπως και με κάθε σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποίησε την κοινή λογική. Η άσκηση δεν αυξάνει τη θερμοκρασία της κοιλιάς σε επικίνδυνο βαθμό, εφόσον δεν κάνεις σπριντ με θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου, φορώντας στενά ρούχα. Το σώμα της εγκύου είναι πιο ικανό να διώξει τη θερμότητα και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτεί το μωρό.