ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

Συμπληρώματα και ενεργειακά ποτά που περιέχουν καρνιτίνη θεωρείται ότι ενισχύουν τον μεταβολισμό, συμβάλουν στην απώλεια λίπους και στην βελιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Το ήπαρ και οι νεφροί κατασκευάζουν την καρνιτίνη από δύο αμινοξέα, την λυσίνη και την μεθειονίνη, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν απαιτείται σαν συμπλήρωμα στη διατροφή. Η καρνιτίνη αποθηκεύεται στους σκελετικούς μυς, στον εγκέφαλο και στην καρδιά. Στους άνδρες, η καρνιτίνη, επιπλέον αποθηκεύεται και στο σπέρμα. Ή καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, συνοδεύοντας λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, όπου παράγουν ενέργεια.

 

Επίσης απομακρύνει τα τοξικά υποπροϊόντα της παραγωγής ενέργειας από τα κύτταρα. Οι υγιείς ενήλικες και παιδιά δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα καρνιτίνης, εκτός από ειδικές ιατρικές ή γενετικές παθήσεις. Για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση καρνιτίνη, τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερη κόπωση. Επιπλέον η καρνιτίνη βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, βοηθάει στην αύξηση της γονιμότητας στους άνδρες και οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ασθενείς με ισχαιμικό έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης σε κάποιο βαθμό συμβάλει σε γνωστικές βελτιώσεις σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο καμία απολύτως έρευνα δεν μπορεί να υποστηρίξει με συνέπεια τους ισχυρισμούς σχετικά με την ικανότητα καύσης λιπαρών οξέων ή την ικανότητά της ως προς την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

 

Η καρνιτίνη βρίσκεται και στα τρόφιμα, κυρίως όμως στο κόκκινο κρέας. Όσο πιο κόκκινο το κρέας, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση καρνιτίνης του. Μικρότερες ποσότητες καρνιτίνης υπάρχουν επίσης σε ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα συμπληρώματα καρνιτίνης έχουν πιθανές παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο, κράμπες και διάρροια. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη οσμή στο σώμα Τα άτομα με παθήσεις στους νεφρούς ή με επιληπτικές κρίσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπληρώματα καρνιτίνης ή σε κάποια ενεργειακά ποτά που την περιέχουν, όπως το Monster για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει επειδή η καρνιτίνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία στα άτομα αυτά . Ωστόσο ευρήματα δείχνουν ότι η καρνιτίνη μπορεί να είναι ευεργετική για εκείνους που βρίσκονται σε συγκεκριμένο τύπο αιμοκάθαρσης. Η πιο σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με την καρνιτίνη είναι η σύνδεσή της με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων., καθώς ένας μεταβολίτης της καρνιτίνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης. Τονίζω πως η ίδια η καρνιτίνη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αυτό συμβαίνει όταν συναντά τα βακτήρια στο έντερο.

 

Όταν καταναλώνετε μια μπριζόλα ή ένα συμπλήρωμα καρνιτίνης, τα βακτήρια στο έντερο, παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη. Στη συνέχεια το ήπαρ, μετατρέπει την τριμεθυλαμίνη σε Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ). Αυτό το υποπροϊόν είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τις αρτηρίες. Οι χορτοφάγοι έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερο και δεν βιώνουν την ίδια παραγωγή ΤΜΑΟ. Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια βακτήρια εντέρου ενεργοποιούν την παραγωγή TMAO μετά την κατανάλωση κρέατος ή την λήψη καρνιτίνης. Περαιτέρω μελέτες για τον εντοπισμό αυτών των βακτηριδίων θα αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με την ανταλλαγή μεταξύ του τι τρώμε, της εντερικής χλωρίδας μας και της δυνατότητας ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Ποιος λοιπόν μπορεί να χρειαστεί συμπληρώματα L-καρνιτίνης;

1. Ένα πρόωρο βρέφος που δεν μπορεί να κατασκευάσει αρκετή καρνιτίνη μπορεί να την χρειαστεί.

2. Ένα σπάνιο γενετικό ελάττωμα που ονομάζεται πρωτογενή ανεπάρκεια καρνιτίνης μπορεί επίσης να απαιτήσει τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων.

3. Όσοι αντιμετωπίζουν νευρικό πόνο λόγω νευροπάθειας ή διαβήτη, έχουν γνωστική υποβάθμιση, υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου ή έχουν έλλειψη καρνιτίνης για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους μπορεί να επωφεληθούν από αυτά τα συμπληρώματα πάντα με την βοήθεια του ιατρού που τους παρακολουθεί. Για όλους τους άλλους, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε αυτά τα συμπληρώματα, γνωρίζοντάς πως είναι απίθανο να έχετε το οποιοδήποτε μεταβολικό πλεονέκτημα και πολύ απλά πετάτε τα χρήματα σας!

Αφήστε μια απάντηση