ΚΕΤΩΣΗ & ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ

Η γλυκονεογένεση είναι σημαντική όταν υπολείπονται άμεσα ποσά ενέργειας μετατρέψιμα σε ATP. Με την ΚΕΤΟ μετά από λίγες ημέρες, το σώμα σας θα εισέλθει σε μια κατάσταση γλυκονεογόνου για κάποιο διάστημα (αντικαθιστά την πρωτεΐνη μετά από μια ημέρα περίπου στη γλυκονεογένεση και μεταβαίνει σε κέτωση).

Ο οργανισμός μεταβαίνει πάντα σε γλυκονεογόνο κατάσταση εάν προπονηθείτε πολύ σκληρά χωρίς αποθέματα γλυκογόνου. Γιατί; Ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων καθυστερεί να παρέχει ενεργειακά αποθέματα για χρήση στη σύσπαση των μυών.

 

Επίσης, δεν μπορεί να παράγει ATP απευθείας κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Αντ ‘αυτού, παράγει NADH και FADH2 που δημιουργούν έμμεσα ATP. Πως μπορεί λοιπόν να φτιάξει ATP; Με την ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ (θα σκεφτεί κανείς) άρα από τον καταβολισμο μυικου ιστού Ας υποθέσουμε ότι αλλάζουμε την πρωτεΐνη σε γλυκόζη (μέσω του καταβολισμού), έτσι παίρνουμε αυτό το ATP! Αυτό (θεωρητικά) είναι εφικτό μέχρι να κορεστεί σε επίπεδα NADH και ταυτόχρονα δεν μπορεί να πάρει οξυγόνο αρκετά γρήγορα για να απελευθερώσει ETC και να ολοκληρώσει τον κύκλο του Kreb, έτσι λοιπόν η γλυκόλυση σταματά! (Γιαυτό η ΚΕΤΟ είναι ιδιαίτερα αντικαταβολική) Μπαίνει τώρα στην εξίσωση ο μεταβολικός κύκλος του Cori(κύκλος του γαλακτικού οξέος): Ας απελευθερώσουμε λοιπόν NADH χρησιμοποιώντας το για να μειώσουμε το πυροσταφυλικό σε γαλακτικό! Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα ATP μέσω της γλυκόλυσης!

 

Αλλά: Στην κέτωση δεν υπάρχουν αποθέματα γλυκογόνου, έτσι διασπάται η τριακυλγλυκερόλη για να παράσχει ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη (λιπόλυση) από λιπώδη ιστό. Η γλυκερόλη (μέσω λιπόλυσης) απορροφάται από το ήπαρ ή τα νεφρά, τα οποία μετατρέπονται σε 3-φωσφορική γλυκερόλη (από το ένζυμο γλυκεροκινάση).Το ΑΤΡ δημιουργείται από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα λόγω της λιπόλυσης. Η 3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη (GA3P) μετατρέπεται κυρίως σε DHAP (φωσφορική διυδροξυακετόνη) και 3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη (GA3P) για να επανασυνδεθεί με τη γλυκονεογένεση για τις σχετικές απαιτήσεις γλυκόζης. Εαν λοιπόν είμαστε σε κετωση και προπονούμαστε θα συμβεί γλυκονεογένεση.

 

Γιατί συμβαίνει η γλυκονεογένεση; Για την παροχή φυσικά γλυκόζης όταν δεν υπάρχουν υδατάνθρακες! Η γλυκόζη μέσω γλυκονεογένεσης στο ήπαρ στη συνέχεια απελευθερώνεται εκ νέου στην κυκλοφορία μέσω του κύκλου Cori. Ελπίζω να μην σας κούρασα με τα τεχνικά αλλά να πήρατε έστω μια μικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε κετωση και κάποιες από τις βιοχημικες διεργασίες που πυροδοτεί. Όταν είμαστε σε κέτωση αδειάζουμε μυϊκό γλυκογόνο?

ΝΑΙ (η μισή αλήθεια..)

 

Τι γίνεται όμως, όταν o οργανισμός μας γίνει πλήρως προσαρμοσμένος να χρησιμοποιεί ως ενέργεια τις κετόνες (fat adapted);

Όταν ξεκινάμε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή ακόμα καλύτερα μια κετογονική διατροφή, σταδιακά αδειάζουμε από μυϊκό γλυκογόνο. Ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γινόμαστε fat adapted (έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει ύστερα από 15-30 ημέρες σε κετωση) , και εφόσον κάνουμε οποιαδήποτε αναερόβια δραστηριότητα (είναι πολύ σημαντική η έλλειψη οξυγόνου για την διαδικασία αυτή), τότε τα επίπεδα μυικου γλυκογόνου επιστρέφουν στα αρχικά νούμερα.

 
 
 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση