ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Aκούγεται εξωπραγματικό; ….και όμως μπορεί να συμβεί!

 

Η πίεση ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και στιγμιαία επηρεάζεται από πολλά πράγματα όπως είναι το στρες, η αφυδάτωση και το κάπνισμα. Πέρα από αυτά, θεωρείται πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιφερική αντίσταση των αιμοφόρων αγγείων του σώματος [Τotal Ρeripheral Resistance (TPR) ή Vascular resistance]. Πρόκειται για την αντίσταση που πρέπει να υπερνικήσει η καρδιά για να ωθήσει το αίμα και να δημιουργήσει ροή στο κυκλοφορικό σύστημα.

 

Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ Powerlifting αγώνες όπου ένα άτομο αρχίζει να αιμορραγεί απο τη μύτη ή είναι έτοιμα να σκάσουν τα αγγεία των ματιών του κατά τη διάρκεια της εκ΄τελεσης της άσκησης, αυτό οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης (BP), συχνά λόγω της κράτησης της αναπνοής.

 

Κατά τη διάρκεια της καρδιαγγειακής άσκησης, ακόμη και σε μέγιστο επίπεδο, η τυπική απόκριση BP είναι η αύξηση της συστολικής πίεσης και η παρατεταμένη διαστολική πίεση. Έτσι, στην VO2max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) βλέπουμε συχνά στην περιοχή 160 έως 220 αύξηση τιμών BP άνω των 80 έως 90, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης με μέγιστη αντίσταση (όπως κατά τη διάρκεια του καθίσματος ή άρσεις θανάτου), η απόκριση BP μπορεί να υπερβεί σημαντικά τις τιμές που παρατηρούνται με cardio. Ενώ η 480/350mmHg είναι μια ακραία περίπτωση, τόσο οι συστολικές όσο και οι διαστολικές πιέσεις αυξάνονται σημαντικά κατά τη μέγιστη επανάληψη (1RM).

 

Για παράδειγμα, μια ομάδα 10 ανδρών αθλητών πραγματοποίησε δύο διαφορετικές προσπάθειες τύπου 1-rep max leg press. Στην πρώτη προσπάθεια χρησιμοποίησαν τον χειρισμό Valsalva (συγκράτηση της αναπνοής) και στη δεύτερηεφάρμοσαν απλά αργή εκπνοή κατά τη διάρκεια της σύγκεντρης. Η μέση τιμή BP στην μέγιστη προσπάθεια με τον χειρισμό Valsalva ήταν 311/284. Η υψηλότερη πίεση που καταγράφηκε σε ένα άτομο ήταν 370/360. Με αργή εκπνοή, η μέση ΒΡ ήταν 198/175 στην ίδια μέγιστη προσπάθεια.

 

Έτσι, ενώ η 1RM επιφέρει μεγάλο στρες στο σώμα και πρέπει να γίνεται προσεκτικά και υπό επίβλεψη, άλλοι παράγοντες επίσης (όπως η αναπνοή) μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανταπόκριση στο στρες.

Κατά την παύση της άσκησης, η συστολική και η διαστολική πίεση πέφτουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και επιστρέφουν σταδιακά σε τιμές ανάπαυσης ή κάτω από αυτές σε μερικά λεπτά. Η συστολική πίεση είναι χαμηλότερη από ό, τι πριν από την άσκηση για αρκετές ώρες (μέχρι 24 ώρες) και αυτό το φαινόμενο ονομάζεται Aσκησιογενής Yπόταση. Αιτία θεωρείται η μείωση της περιφερικής αντίστασης των αγγείων. ​​Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, τόσο μεγαλύτερη και παρατεταμένη είναι η μείωση της πίεσης του αίματος μετά.

 

BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

-Arterial Blood Pressure Response to Heavy Resistance Exercise. MacDougall et al. J Appl Physiol (1985).

-Influence of Breathing Technique on Arterial Blood Pressure During Heavy Weight Lifting. Narloch et al. Arch Phys Med Rehabil. (1995)

Αφήστε μια απάντηση