AΣΚΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Η προπόνηση χωρίς παπούτσια έχει πολλά οφέλη.

 

Βελτιώνουμε τη δύναμη, την κινητικότητα και την ιδιοδεκτικότητα των ποδιών μας. Η ιδιοδεκτικότητα αναφέρεται στη γνώση-αντίληψη της θέσης και της κίνησης του σώματος μας και στην ικανότητα αντίδρασης ανάλογα το ερέθισμα. Όταν φοράμε παπούτσια μειώνουμε συνεχώς αυτή τη δυνατότητα του νευρομϋικού.

 

Η βελτιωμένη ιδιοδεκτικότητα, η κιναίσθηση και η ερμηνεία σωματαισθητικών ερεθισμάτων από το νευρομϋικό μας σύστημα είναι πάρα πολύ σημαντικές (εκτός από την κινητικότητα, την σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την ευλυγισία των μυών) για την ΄΄σωστή΄΄ κίνηση. Η εκμάθηση του πώς να αξιοποιήσουμε τον εξελικτικό μηχανισμό ανατροφοδότησης των κάτω άκρων μας μπορεί να αποτρέψει συνολικά τους τραυματισμούς και να αυξήσει την μυϊκή μας δύναμη.

 

Το σώμα μας είναι ένας τεράστιος βρόχος πληροφοριών από και προς τον εγκέφαλο. Συνδέοντας τα πόδια μας με το έδαφος, εκμεταλευόμαστε-χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις φυσικές επιδράσεις της ιδιοδεκτικότητας και της μυϊκής έντασης στο κέντρο της άρθρωσης, όπου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την κίνηση. Ξεκινώντας αργά με σύντομες εκθέσεις σε «mindful» προπόνηση, μας επιτρέπει να κάνουμε σταθερά και ασφαλή βήματα προς την προπόνηση χωρίς παπούτσια.

Η επίτευξη πραγματικής σταθερότητας των ποδιών απαιτεί χρόνο και εξέλιξη.

Αναπτύσουμε ένα πιο φυσικό βάδισμα και ενισχύονται οι μύες, οι τένοντες και οι σύδεσμοι του ποδιού.

Τρέχοντας χωρίς παπούτσια, (απουσία του όποιου τακουνιού του παπουτσιού) βοηθάμε τον Αχίλλειο τένοντα, τον Υποκνημίδιο και τον Γαστροκνήμιο στο να διατείνουν και να επιμηκύνουν το μήκος τους κάτι που συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

 

Τα πόδια μας είναι η βάση στήριξης για το σώμα μας και είναι το πρώτο σημείο της κινητικής αλυσίδας που ΄΄χτυπά΄΄ το έδαφος και το τελευταίο που ΄΄αφήνει΄΄ το έδαφος.

Ωστόσο, επειδή είναι κάτι “καλό”, δεν σημαίνει ότι απλά μεταβένουμε σε αυτό χωρίς να προετοιμαστούμε και να προχωρήσουμε σωστά σε αυτό. ⠀

 

Το πόδι μας δεν μπορεί τόσο απλά να πάει από ένα προστατευμένο, υποστηριζόμενο παπούτσι στο να είναι μόνο του με τόσες μέγιστες δυνάμεις πρόσκρουσης που δρουν πάνω του. ⠀ Η δομική στήριξη του ποδιού μας δεν θα είναι καν αρκετά ισχυρή για να χειριστεί τις απλές καθημερινές μας δραστηριότητες, πόσο μάλλον στο να εκτελέσουμε σωστά και με εξωτερική επιβάρυνση (αντιστάσεις) μια κίνηση-άσκηση χωρίς παπούτσια.

 

Ποια είναι η λύση; ⠀ Η ελεγχόμενη, προγραμματισμένη και προοδευτική προπόνηση χωρίς παπούτσια.

Ξεκινήστε με κάτι απλό όπως το να εκτελείτε τις ασκήσεις προθέρμανσης-κινητικότητας ή/και περπάτημα/χαλαρό τρέξιμο χωρίς τα παπούτσια προχωρώντας σταδιακά σε ΄΄εύκολες΄΄ πλειομετρικές όπως σε σκάλα επιτάχυνσης.

 
 

Το να εκτελείς Καθίσματα , Άρσεις θανάτου , Άρσεις Λεκάνης, Προβολές και γενικά όλες τις ασκήσεις ποδιών (και παραλλαγών τους) Κλειστής Κινητικής Αλυσίδας χωρίς παπούτσια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή και έχει τα οφέλη της, αρκεί να υπολογίζεται η κατάλληλη προοδευτικότητα!

Με την προσεκτική και μεθοδική πρόοδο και (υπέρ)φόρτωση, μπορούμε σταδιακά να αποκομίσουμε τα οφέλη, να βελτιώσουμε την απόδοση και να μειώσουμε τον κίνδυνο τραυματισμών.

 
 

Αφήστε μια απάντηση