6 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Μπορώ να γράψω άλλες 106….μένω σε αυτές τις 6 που όποιος/α τις ακολουθήσει, σίγουρα δεν θα απογοητευτεί, δεν θα τραυματιστεί, δεν θα έρθει σε προπονητικό πλατό και θα μείνει ερωτευμένος με το ”μικρόβιο” και την διαδικασία της Προπόνησης…

 

#1 – Εκτελέστε ασκήσεις με την καλύτερη δυντή σύνδεση των μυών του μυαλού (mind-muscle connection), να νιώθετε ασφάλεια/άνεση σε κάθε άσκησηκαι να τις εκτελείτε σε όλο το εύρος κίνησης.

#2 – Αφήστε το ΕΓΩ έξω από την είσοδο του γυμναστηρίου/προπονητηρίου. Άλλωστε: Ego Lifting is Killing YOUR Gains..           Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, χρησιμοποιήστε βάρη που μπορείτε διατηρείσετε σωστή τεχνική και να ελέξετε σε αντίθεση με βάρη που σας ”ελέγχουν”. Δεν κάνετε διαγωνισμό με τον απέναντι ποιος σηκώνει τα περισσότερα κιλά!! Τον εαυτό σας και μόνο έχετε να ανταγωνιστείτε…

#3 – Διατηρήστε την ισορροπία και το σωστό ρυθμό κίνησης  σας σε όλα τα σετ (ειδικά  στα τελευταία που είστε σε φουλ κόπωση/εξάντληση) για να εξασφαλίσετε την σωστή τεχνική, να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό και να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας.

#4 – Δώστε προτεραιότητα στα σετ με έντονη προσπάθεια.. Επιδιώξτε την αύξηση της απόδοσης (με 2-3 cues). Στοχεύστε σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: τεχνικές έντασης, αυξημένο φορτίο, αυξημένες επαναλήψεις και ή αυξημένη ταχύτητα επαναλήψεων (με πλήρη έλεγχο).

#5 – Εάν δεν βιώνετε/αισθάνεστε τον μυ ή την κίνηση που προπονείτε όπως αρμόζει (υπόμετρη απόδοση, πόνοι, κ.λπ.), μην αφήσετε τον εγωισμό σας να σας απογοητεύσει. όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες (ψυχολογικά, σωματικά, ποιότητα ύπνου, διατροφή κλπ) Μειώστε τα φορτία, τα σετ, την ένταση ή απλώς μην συνεχίζετε. Όπως λέει και ο Berto: ”One rep won’t make you, but one rep can break you”.

#6 – Πάρτε το στα σοβαρά, να είστε συνεπείς με την διατροφή, στοχεύστε στην πρόοδο (προοδευτική υπερφόρτωση) όπου είναι μέσα και οι deload φάσεις…αλλά το πιο σημαντικό, απολαύστε το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε/προτιμάτε (κάποιοι δυστυχώς δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, ή τα χρήματα, ή την απαιτούμενη ξεκούραση, κάποιοι δεν είναι αρτημελείς…) το να σηκώνετε βάρη, το να ξεπερνάτε τα όρια σας, το να τρέχετε, ΝΑ ΑΣΚΗΣΤΕ…!!

 

Άλλωστε…η πραγματική ανταμοιβή είναι… η αγάπη για τη διαδικασία κα την πρόοδο!!