5 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ FRONT SQUAT

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ FRONT SQUAT:

Όλοι γνωρίζουμε ότι το (Back) Squat είναι ο βασιλιάς των ασκήσεων. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Front Squat είναι ο βασιλιάς των Squat. Παρακάτω θα διαβάσετε 5 σημαντικούς λόγους που δε θα πρέπει να χάνετε προπονήσεις με Front Squat:

1. Στάση Σώματος

Το Front Squat ενεργοποιεί και τους μύες της πλάτης και του θώρακα ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε σταθερή τη μπάρα στους ώμους μας (απαιτείται κινητικότητα και σταθεροποίηση των ωμοπλατών και της θωρακικής μοίρας της ΣΣ). Ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη (αλλά και ως εργαλείο αντιμετώπισης) της κυφωτικής στάσης εφόσον καθ’όλη τη διάρκεια της κίνησης κρατάμε τους αγκώνες μας όσο πιο ψηλά και τους βραχίονες όσο πιο παράλληλα με το έδαφος μπορούμε.

2. Ευκαμψία – Κινητικότητα

Το να εξασκούμαστε στο Front Squat συμβάλει στο να αποκτήσουμε κινητικότητα/ευκαμψία σε πολλές αρθρώσεις και αυτό γιατί όταν βρισκόμαστε στην κάτω θέση (bottom position) της κίνησης η ποδοκνημική, οι ώμοι, οι καρποί και τα ισχία μας ωθούνται στα όρια της κινητικότητας τους.

3. Ασφάλεια

Στο Front Squat απαιτείται το φορτίο να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σώματος (quad dominant), η μπάρα να στηρίζεται στους ώμους, οι αγκώνες να βρίσκονται όσο το δυνατόν ψηλότερα και οι βραχίονες παράλληλα με το έδαφος (τεστάρουμε ταυτόχρονα την  κινητικότητα του πλατύ ραχιαίου, τρικεφάλων, μείζων-ελάσσων θωρακικού, πηχειοκαρπικής, την σταθεροποίση του πρόσθιου οδοντωτού κ.α.). Οποιαδήποτε κίνηση προς τα μπροστά θα ωθήσει το φορτίο να πέσει στο έδαφος. Αυτή η όρθια στάση του σώματος που απαιτείται, βοηθάει στο να μην ασκείται μεγάλη πίεση στη σπονδυλική μας στήλη και έχει ως αποτέλεσμα να μην προκαλούνται τραυματισμοί. Πολύ καλή επιλογή για άτομα με πρόσθια κλίση λεκάνης ή προβλήματα στην οσφϋική μοίρα της ΣΣ.

4. Μέτρο Δύναμης

Το Front Squat αποτελεί καλύτερο “Μέτρο Δύναμης” σε σχέση με το Back Squat και αυτό γιατί ένα Back Squat μετατρέπεται εύκολα σε Goodmorning. Πολλοί θα το διαπιστώσουν όταν παρατηρήσουν την ποσοστιαία αναλογία διαφοράς φορτίου μεταξύ Front Squat και Back Squat. Για έναν ισορροπημένο αθλητή η αναλογία θα πρέπει να κυμαίνεται στο 85%. Αν η αναλογία σας είναι μικρότερη από 85% τότε θα πρέπει να προπονείστε περισσότερο με Front Squat.

5. Ιδανική άσκηση για τους Αθλητές

Το Front Squat είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη άσκηση για όλους τους αθλητές της Άρσης Βαρών αλλά και αθλτές του CrossFit ανεξαρτήτως δυνατοτήτων και κατηγοριών. Δεν έχετε παρά μόνο να σκεφτέιτε όλες εκείνες τις ασκήσεις που απαιτούν την μπάρα να βρίσκεται στους ώμους. Όσο μεγαλύτερο φορτίο, με ασφάλεια, κατάλληλη σταθεροποίηση και σωστή τεχνική ”σηκώνετε” στην συγκεκριμένοι άσκηση τόσο πιο έυκολες θα γίνουν για εσάς ασκήσεις όπως τα Clean, Power Clean, Push Jerk, Split Jerk, Push Press κ.α. Μην ξεχνάμε ότι κάποιες από αυτές τις ασκήσεις χρησιμοποιούνται σε προποητικούς προγραμματισμούς και για την βελτίωση του κάθετου άλματος ή/και για την βελτίωση του Conditioning σε πολλά αθλήματα (Basketball, Volleyball, Water Polo, Handball, Rugby, MMA, Kettlebell Sport κ.α.).