ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Εάν δεν χρησιμοποιείτε σωστά ένα συμπλήρωμα (σωσττή δοσολογία, σωστή χρονική στιγμή, απαιτούμενη χρονική περίοδο κλπ) στην καλύτερη περίπτωση θα σπαταλήσετε τα χρήματά σας όμως στη χειρότερη θα προκαλέσετε περισσότερο κακό στην υγεία σας, παρά καλό…!

  • Οι φόρμουλες και τα μείγματα (Ρroprietary Βlends) με διάφορα διατροφικά συστατικά ακούγονται συναρπαστικά, αποτελεσματικά και πρωτότυπα. Οι ποσότητες κάθε συστατικού πρέπει να αναφέρονται στον πίνακα Διατροφικής Δήλωσης (Διατροφική Ετικέτα) του συμπληρώματος (Supplement Facts), εκτός εάν χρησιμοποιείται κάποια φόρμουλα, η οποία είναι ένας συνδυασμός πολλών συστατικών. Με μια φόρμουλα, η εταιρεία μπορεί να αναφέρει τη συνολική ποσότητα των συστατικών σε σχέση με την ποσότητα κάθε συστατικού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξεφύγουν με περισσότερα συστατικά πλήρωσης σε σχέση με τα πραγματικά ενεργά συστατικά. Μπορεί να μην γνωρίζετε εάν λαμβάνετε μια αποτελεσματική δόση των ενεργών συστατικών. Δεν υπάρχει τίποτα ωφέλιμο σε ένα Ρroprietary Βlend.

  • Πολλά συμπληρώματα δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα από τα ενεργά συστατικά. Η υποδοσολογία είναι συνηθισμένη επειδή μερικοί άνθρωποι απλώς αναζητούν το πραγματικό συστατικό και μπορεί να μην γνωρίζουν τη σωστή δοσολογία. Είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να πουλάνε πιο εύκολα τα προϊόντα και ναι κερδίζουν χρήματα οι εταιρείες. Και μερικές φορές νομίζω ότι όποιος έφτιαξε τα προϊόντα δεν έχει ιδέα τι κάνει.

  • Ακριβώς επειδή ένα συμπλήρωμα λειτουργεί σε κάποιον, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για εσάς. Για παράδειγμα, εάν έχετε ήδη επαρκή ποσότητα Β12, η ​​λήψη περισσότερης δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

  • Το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου (Placebo effect) ισχύει και εδώ. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα συμπλήρωμα λειτουργεί ενώ στην πραγματικότητα η πεποίθησή τους ότι λειτουργεί είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

  • Υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων – συμπληρωμάτων, συμπληρωμάτων – χειρουργικών επεμβάσεων και συμπληρωμάτων – φαρμάκων. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή ή εάν έχετε οποιοδήποτε είδος ασθένειας ή πάθησης, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα συμπληρώματά σας και το πως μεταβολίζονται/λειτουργούν. Και να τα ελέγχετε τακτικά όταν αλλάζει οτιδήποτε. Ας υποθέσουμε ότι πλησιάζει μια χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία ή να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που σας δίνουν κατά τη διάρκεια ή και μετά της επέμβασης.