ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Μια κινητική μονάδα αποτελείται από έναν κινητικό νευρώνα και τις μυϊκές ίνες που νευρώνει. ⠀ Έτσι, σε έναν μυ, όπως π.χ. στον τετρακέφαλο, έχουμε πολλές διαφορετικές κινητικές μονάδες όπου το μέγεθος τους κυμαίνεται από μικρό (μικρός αριθμός μϋικών ινών ανά κινητικό νεύρο) σε μεγάλο (μεγάλος αριθμός μυϊκών ινών ανά νεύρο). ⠀ ⠀ Όσον αφορά την ΄΄στρατολόγηση΄΄ κινητικών μονάδων, ενοούμε τον συνολικό αριθμό μονάδων που στρατολογούνται ταυτόχρονα, συστημικά (πολυαρθρικές ασκήσεις) έναντι τοπικά (απομωνοτικές). ⠀

Ο συγχρονισμός της κινητικής μονάδας είναι μια ένοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βασικά το χρονικό διάστημα ΄΄πυροδότησης΄΄ (muscle firing) των μυών μας. ⠀ Όταν οι μύες πυροδοτούνται την κατάλληλη στιγμή, έχουμε καλύτερο «συγχρονισμό» με λιγότερη απαιτούμενη ενέργεια. ⠀ ⠀ Έτσι, καθώς προπονούμαστε στην εκτέλεση μιας κίνησης, γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε αυτήν. ⠀ ⠀ Ναι, παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι γινόμαστε πιο δυνατοί, αλλά μερικά από τα οφέλη προέρχονται από το πώς το νευρικό μας σύστημα ΄΄οργανώνει΄΄ το ίδιο την κίνηση (μέσω της στρατολόγησης και συγχρονισμού των κινητικών μονάδων) και όχι από το μϋικο μας σύστημα.

Το 50% περίπου της αρχικής βελτίωσης σε έναν αρχάριο ασκούμενο οφείλεται στον νευρικό ιστό και όχι στον μυϊκό. ⠀ ⠀ Έτσι, όταν αναφερόμαστε σε «νευρικές προσαρμογές» που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια της προπόνησης, αυτό που εννοούμε είναι το πόσο αποτελεσματικά ο εγκέφαλός μας έχει επεξεργαστεί και εκτελεί την κίνηση. ⠀ ⠀ Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξάσκηση στην κίνηση έχει σημασία, γιατί διδάσκουμε στο σώμα σας πώς να χρησιμοποιεί τους μύες μας πιο αποτελεσματικά (βελτίωση τεχνικής). ⠀ ⠀ Όταν όμως εξασκούμαστε σε μια νέα κίνηση, πρέπει να λάβουμε υπόψην πως δεν θα είμαστε αρχικά τόσο δυνατοί όσο νομίζουμε, γιατί το σώμα μας δεν έχει ΄΄συνηθίσει΄΄ ακόμη να εκτελεί αυτήν την κίνηση (δεν έχει εξασκηθεί στην ορθή στρατολόγηση και συγχρονισμό των απαιτούμενων κινητικών μονάδων για την συγκεκριμένη κίνηση).

Αφήστε μια απάντηση