10 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ω 3 λιπαρά οξέα

Οι (Kalmijn, S. V., et al. ) εξέτασαν τις ενώσεις των λιπαρών οξέων και την πρόσληψη ψαριών σε σχέση με την γνωστική λειτουργία. Βρήκαν ότι η κατανάλωση θαλασσινών ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA)( εικοσαπεντανοϊκό οξύ και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ) σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εξασθενημένης συνολικής γνωστικής λειτουργίας και ταχύτητας. (Kalmijn, S. V., et al. 2004)

Εξετάστε το ενδεχόμενο της κατανάλωσης θαλασσινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε EPA και DHL κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (π.χ. σολομός, σκουμπρί και halibut).

Καφές / καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα φυτικό αλκαλοειδές που δρα φυσιολογικά στην αύξηση της διεγερσιμότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η υψηλή κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με καλύτερη απόδοση (p £ 0,05) σε γνωστικά τεστ. Μπορεί να υπάρξει μία αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φλιτζανιών που καταναλώνονται και της γνωστικής εξασθένισης, αφού βρέθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα εμφανίζουν μία μικρή γνωστική εξασθένηση. (Johnson-Kozlow, M., et al. 2002) (Van Gelder, B. M., et al. 2007)

Χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για ένα διάλειμμα για καφέ; Προσπαθήστε να περιοριστείτε στα 3 φλιτζάνια!

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι φιλοδοξούσε να έχει μία σειρά από σωματικά και γνωστικά οφέλη για την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να διαθέτει ισχυρή νευροπροστασία καθώς και παραγωγή πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς η οποία οδηγεί σε γνωστική ενίσχυση. Η υψηλή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με χαμηλό επιπολασμό γνωστικής εξασθένησης. (Kuriyama, S., et al. 2006)

Απολαύστε ένα επιπλέον φλιτζάνι πράσινο τσάι!

Υδατάνθρακες

Η γλυκόζη είναι το κύριο μεταβολικό καύσιμο του εγκεφάλου. Ο ρυθμός χορήγησης γλυκόζης, από τα τρόφιμα, στην κυκλοφορία του αίματος εξαρτάται από τη φύση των υδατανθράκων στη διατροφή η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως γλυκαιμικός δείκτης (GI) και γλυκαιμικό φορτίο (GL). Έχει αποδειχθεί ότι ένα πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προωθεί καλύτερες γνωστικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. (Benton, D., et al. 2003)

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε τροφές με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και γλυκαιμικού φορτίου όπως είναι τα λαχανικά, ορισμένα φρούτα και μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Blueberries

Τα βατόμουρα περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις (ανθοκυανίνες), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Οι ανθοκυανίνες έχουν σχετιστεί με αυξημένη νευρωνική σήμανση στα κέντρα του εγκεφάλου, μεσολαβώντας στη λειτουργία της μνήμης καθώς επίσης και στη βελτίωση διάθεσης της γλυκόζης. Τα οφέλη αυτά μετριάζουν τον νευροεκφυλισμο. (Krikorian, R., et al. 2010).

Μαύρη σοκολάτα

Το κακάο και η σοκολάτα αποτελούν μία πλούσια πηγή φλαβοωοειδών, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα έχει δείξει επίσης ευνοϊκές επιπτώσεις στην νευρική διάγνωση (neurocognition) και τη συμπεριφορά. Οι νευροβιολογική δράση των φλαβανόλων θεωρείται ότι συμβαίνουν μέσω της έκφρασης νευροπροστατευτικής και νευροτροποποιητικής πρωτεΐνης που προάγει την νευρογένεση, τη νευρωνική λειτουργία, τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, τη βελτίωση ροής του αίματος και την αγγειογένεση στον εγκέφαλο και τα αισθητήρια συστήματα. (Sokolov, Α Ν, et al. 2013)

Προσθέστε μία πρέζα ακατέργαστου κακάο σε smoothies το πρωί ή σε ένα ζεστό ρόφημα.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν τα n-3 λιπαρά οξέα α-λινολενικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ, και αποτελούν μία πλούσια διατροφική πηγή πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών και λιπιδίων. Τα συμπληρώματα καρυδιών έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν ευνοϊκές επιδράσεις στην μηχανική και τη γνωστική ικανότητα. (Willis, L. Μ, et al. 2009)

Καταναλώστε μερικά βατόμουρα και καρύδια για πρωινό ή σνακ!

TURMERIC (κουρκουμάς)

Ο κουρκουμάς, έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και για τη μείωση του β-αμυλοειδούς και του plaque burden. Όσοι κατανάλωναν κάρυ περιστασιακά και συχνά ή πολύ συχνά είχαν σημαντικά καλύτερη Mini-Mental State Examination βαθμολογίες από ότι τα άτομα που ποτέ ή σπάνια δεν κατανάλωναν κάρυ. (Ng, Τ Ρ, et al. 2006)

Προσθέστε καρυκεύματα στο αυγό σας με μία πρέζα κουρκουμά ή αν το κάρυ είναι στις προτιμήσεις σας απολαύστε το γνωρίζοντας το προνόμιο της γνώσης για τα οφέλη στην υγεία σας.

Διαλείπουσα νηστεία και περιορισμός θερμίδων

Η ευπάθεια του νευρικού συστήματος με τη γήρανση συχνά εκδηλώνεται σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και νόσος Πάρκινσον. Ο περιορισμός των θερμίδων (CR) και η διαλείπουσα νηστεία (IF) μπορεί να παρατείνει την διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος μέσω διαταραχών στις θεμελιώδεις μεταβολικές και κυτταρικές οδούς σήμανσης που ρυθμίζουν τη γήρανση. CR και IF επηρεάζουν την ενέργεια, τον ριζικό μεταβολισμό οξυγόνου και τα κυτταρικά συστήματα αντίδρασης του στρες που προστατεύουν τους νευρώνες από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στoυς οποίους είναι ευάλωτοι κατά τη διάρκεια γήρανσης. (Martin, Β, et al. 2006)

Αντοχή στην άσκηση

Η γήρανση είναι μία δυναμική και προοδευτική διαδικασία που περιλαμβάνει μορφολογικές , λειτουργικές, αιμοδυναμικές και ψυχολογικές αλλαγές οι οποίες μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμοστεί στο περιβάλλον καθώς και την αύξηση της ευαισθησίας του σε παθολογικές διαδικασίες. Επίσης, με τη γήρανση, το κεντρικό νευρικό σύστημα και η γνωστική λειτουργία αλλάζουν. Παράδειγμα η νευρωνική απώλεια, η οποία οδηγεί σε μείωση της απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών. Οι γνωστικές λειτουργίες οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς κατά τη γήρανση περιλαμβάνουν: την προσοχή, τη μνήμη και την κεντρική εκτελεστική λειτουργία. Πολλοί ερευνητές έχουν τονίσει το ρόλο των προγραμμάτων άσκησης αντίστασης μέτριας και υψηλής έντασης για τη βελτίωση σωματικής και νοητικής λειτουργίας. (Cassilhas, R. C., et al. 2007).

Συμπεριλάβετε την άσκηση αντιστάσεων στο πρόγραμμα εκγύμνασής σας.

Αφήστε μια απάντηση