ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΝΣ

Όταν αναφερόμαστε στην προπόνηση, πρέπει να εκτιμήσουμε ότι έως κάποιον βαθμό όλα είναι νευρολογικά.

 

Είναι απίθανο να απομονωθεί ποτέ μόνο μια μυϊκή κίνηση, επειδή οι μύες ελέγχονται από το νευρικό σύστημα – ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκτέλεση μιας κίνησης.

 

Όσον αφορά τις προσαρμογές για την απόδοση, πρέπει να λάβουμε υπόψην τα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου – πώς ο εγκέφαλος οργανώνει τις κινήσεις και ελέγχει τις μυϊκές δράσεις.

 

Στη συνέχεια, τις τοπικές νευρικές πτυχές, όπως τα νεύρα και η ταχύτητα αγωγής των νεύρων.

Έπειτα, τις μοριακές πτυχές, όπως οι νευροδιαβιβαστές, τα οργανίδια εντός των νεύρων (μιτοχονδριακή κίνηση) και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη νευρομυϊκή διασταύρωση, καθώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

 

Έτσι, όταν οργανώνουμε την προπόνηση, θα ήταν καλύτερα να στοχεύουμε περισσότερο σε ασκήσεις-κινήσεις με βάση τις πτυχές του νευρομυϊκού συστήματος που ΄΄στρεσάρονται΄΄ σε σχέση με την ασάφεια των νευρικών προσαρμογών.

 

Μην ξεχνάμε ότι τα νεύρα είναι αυτά που πυροδοτούν τους μύες. Όταν τα νεύρα εξασθενήσουν, οι μύες δε μπορούν να λειτουργήσουν στο μέγιστο.

 

Γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά; ⠀

Η ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού νευρικού συστήματος θα οδηγήσει να σε υψηλότερο επίπεδο απόδοσης.

 

Οι απλές ασκήσεις ενεργοποίησης ως μέρος της προθέρμανσης μπορούν να βοηθήσουν/επιταχύνουν την προετοιμασία/ετοιμότητα του νευρικού συστήματος για την προπόνηση.

Higher threshold strength training, sprints και οι πλυομετρικές βοηθούν στην ενίσχυση αυτής της αποτελεσματικότητας, αλλά μπορεί επίσης να είναι και αρκετά επίπονες για το νευρικό σύστημα.

 

Επομένως, η προσοχή στην κόπωση του ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) είναι αρκετά σημαντική, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να υποχωρούμε και πότε να πιέζουμε πιο έντονα, ειδικά όταν δεν σχετίζεται πάντα με τη μυϊκή κόπωση.

 

Η κόπωση του ΚΝΣ σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη διέγερση από την συνηθισμένη, για την παραγωγή του ίδιου επιπέδου απόδοσης.

 

Η ανάρρωση από προπόνηση τύπου υψηλής έντασης (90-95%) διαρκεί μεταξύ 48-72 ωρών, ενώ σε ένταση προπόνησης τύπου PR /μέγιστης έντασης 100% για ελίτ αθλητές 7 έως 10 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση