ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Η φλεγμονή είναι ένα καυτό ζήτημα. Η φλεγμονώδης απόκριση του σώματος είναι πολύ πιο περίπλοκη από όσο πιστεύουμε. ⠀ ⠀ Κατά διαστήματα, η φλεγμονή είναι απαραίτητη για θετικές προσαρμογές.

 Στην ουσία είναι ένας «καλοήθης» τραυματισμός, αναπόσπαστο μέρος της φάσης προσαρμογής μετά την άσκηση/προπόνηση που οδηγεί σε αύξηση του μυϊκού/συνδετικού ιστού που συνήθως απαιτεί ικανοποιητική μόνο ανάρρωση χωρίς άλλη ιδιαίτερη θεραπεία.⠀
 

Μικροτραύμα Προσαρμογής (ο μικροτραυματισμός δηλαδή του ιστού και η αναγέννηση του) όπου συμβαίνουν τα εξής:

• Έκκεντρη σύσπαση μη συνηθισμένης άσκησης • Σημαντική αύξηση της έντασης ή του όγκου προπόνησης • Αλλοίωση της μϋικής αρχιτεκτονικής δομής • Τοπική μϋική ισχαιμία • Μεταβολικές/χημικές προσαρμογές • Φλεγμονή • Καθυστερημένος μϋικός πόνος (DOMS) (6-72 ώρες) • Μείωση της απόδοσης

 
 

Ο Μηχανικός Τραυματισμός περιλαμβάνει:

 

• Αλλοιώσεις των γραμμών Ζ. • Διάσπαση των μυοϊνιδίων που απαρτίζουν τον κυτταρικό σκελετό. • Μείωση της ενεργοποίησης των κινητικών μονάδων στην έκκεντρη σύσπαση σε σύγκριση με σύγκεντρη σύσπαση της ίδιας έντασης. Άρα λιγότερες μυϊκές ίνες καλούνται να αντέξουν μεγαλύτερες έκκεντρες δυνάμεις προκαλώντας μηχανικό τραυματισμό. • Η άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα σαρκομέρια διαθέτουν διαφορετικά μήκη κατά την ηρεμία κι έτσι αυτά με το μικρότερο μήκος ηρεμίας δέχονται μεγαλύτερη μηχανική επιβάρυνση αφού πρέπει να διαταθούν σε μεγαλύτερη έκταση από το φυσιολογικό τους.

 

Μπορούμε να έχουμε τοπική φλεγμονή, όπως αυτή που συμβαίνει από τη σύνθεση μυοκινών στον μυ και συστημική φλεγμονή, όπως αυτή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Ενώ και τα δύο συμβαίνουν και ενδέχεται να προκαλέσουν παρόμοιους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η IL-6, η βασική αιτία της φλεγμονής είναι αρκετά διαφορετική. ⠀

 
 

Συνοπτικά:

 

1. Μυϊκός τραυματισμός εξαιτίας μηχανικής αλλοίωσης ή τοπικής ισχαιμίας

2. Ενεργοποίηση μακροφάγων από τοπικούς παράγοντες

3. Απελευθέρωση κυτοκινών τοπικά (IL-1β και TNF-A). Σύνθεση χεμοτακτικών μορίων και διάχυσή τους στα τοπικά φλεβίδια όπου ενεργοποοιύν τα μόρια προσκόλλησης με αποτέλεσμα την προσκόλληση των λευκοκυττάρων στο αγγειακό ενδοθήλιο.

4. Οι κυτοκίνες ενεργοποιούν τοπικά ενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία απελευθερώνουν IL-6, μόρια προσκόλλησης και άλλους παράγοντες (CSF).

5. Οι CSF ενεργοποιούν την παραγωγή/μετακίνηση/ωρίμανση των λευκοκυττάρων από το μυελό των οστών. Οι κυτοκίνες προκαλούν σύνθεση και απελευθέρωση πρωτεϊνών οξείας φάσης από το συκώτι. Οι κυτοκίνες διεγείρουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης και προκαλούν απελευθέρωση κορτικοστεροειδών.

6. Τα λευκοκύτταρα μετακινούνται από την κυκλοφορία στον τραυματισμένο ιστό

7. Η σύνθεση κορτικοστεροειδών προκαλεί διακοπή της φλεγμονώδους αντίδρασης καθώς και η δραστηριότητα των ΠΟΦ, η δημιουργία απόπτωσης και η αναστολή των φλεγμονοδών παραγόντων από μόρια όπως η IL-4, IL-10, IL- 1ra.

 

H προπόνηση δύναμης αυξάνει ορισμένους δείκτες οξείας φλεγμονής, αλλά αυτοί οι δείκτες οδηγούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Επομένως, οι θετικές επιδράσεις της προπόνησης δύναμης στη χρόνια φλεγμονή είναι πιθανώς μέρος του γιατί αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

 
 

Τα 5 κλασσικά σημάδια φλεγμονής είναι τα εξής:

 

1. η ερυθρότητα

2. η υψηλή θερμοκρασία

3. ο πόνος

4. το πρήξιμο

5. η απώλεια λειτουργικής ικανότητας

 
 

Τα Κορτικοστεροειδή & ο Τερματισμός της Φλεγμονής:

 

• Η κορτιζόλη αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες και ανοσοκατασταλτικό κορτικοστεροειδές

• Η κορτιζόλη αναστέλει τη σύνθεση των TNF-a και IL-1β

• Η IL-1 και IL-6 ενεργοποιούν τον άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης παράγοντας ACTH που με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή      κορτιζόλης

• Η IL-6 διεγείρει τον φλοιό των επινεφριδίων από μόνη της προκαλώντας αναστολή της φλεγμονής.

 

Η μακροχρόνια στοματική χρήση ΜΣΑΦ και ο πάγος μεταπροπονητικά (στους μύες) πρέπει γενικά να αποφεύγονται, ειδικά όταν αποσκοπούμε στην μϋική ανάπτυξη.  

Η τοποθέτηση πάγου στις αρθρώσεις είναι τελείως διαφορετικό θέμα και αποσκοπεί σε άλλους μηχανισμούς επίλυσης φλεγμονών/τραυματισμών όσον αφορά τους τένοντες, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους .

Αφήστε μια απάντηση