ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΞΗ

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η Ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής Ιατρικής (συμπληρωματική αγωγή) που βασίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα , στην ράχη των ποδιών, στα χέρια και στα αυτιά.
Η ιστορία της μεθόδου της ρεφλεξολογίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, 4.500-5.000 χρόνια πριν. Τη συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα και το πρώτο γνωστό θεραπευτικό ξεκίνημα αναφέρεται στον Ορφέα. Επίσης, όπως μαρτυρούν παραστάσεις σε αγγεία, ο  Ασκληπιός μιλούσε για τις μυστήριες δυνάμεις του οργανισμού που θεραπεύουν τη νόσο και τις χρησιμοποιούσε για τις θεραπείες του ενεργοποιώντας τες κυρίως με μαλάξεις (στα Ασκληπιεία). Τον Ασκληπιό διαδέχτηκε ο «Πατέρας της ιατρικής», Ιπποκράτης, ο οποίος υποστήριζε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τη φύση του σώματος, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε τη φύση του όλου. Ακόμα υποστήριζε ότι: «Εάν υπάρχει πόνος στα γερά μέρη του οργανισμού και ο πόνος επεκταθεί και στα υπόλοιπα μέρη, τότε οι ασθένειες γίνονται πιο σοβαρές και πιο δύσκολες στη θεραπεία τους». Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται πλήρως στη ρεφλεξολογική θεωρία, όπου οι δυσαρμονίες και οι δυσλειτουργίες αντανακλούν πρώτα στα κάτω άκρα κι αν δράσουμε προληπτικά μπορούμε να προλάβουμε την επέκταση της νόσου και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση.

Στην αρχαία Αίγυπτο γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας, σύμφωνα με ιερογλυφικά και με διάφορες παραστάσεις που έχουν βρεθεί. Το πρώτο ίχνος που έχουμε για τη ρεφλεξολογία είναι μια τοιχογραφία, στον τάφο του Ankhmahor, στη Saqqara, περίπου 2330 π.Χ.

Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για τη ρεφλεξολογίας στην αρχαία Κίνα, στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (ιατρικοί πάπυροι), καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς.

Τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεφλεξολογίας γνώρισε στο σύγχρονο κόσμο ο γιατρός δρ. Φιτζέραλντ στη δεκαετία του 1920, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για τη θεωρία των «αντανακλαστικών ζωνών» και στη συνέχεια η Βρετανίδα Γιούνις Ίνγκχαμ, η οποία εξέλιξε τη θεωρία αυτή στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Το 1913 ο Αμερικανός χειρουργός William Fitzgerald εισήγαγε τον όρο «θεραπεία ζωνών». Λίγα έτη μετά, γύρω στο 1930, η Eunice Ingham δημιούργησε τους πρώτους «ρεφλεξολογικούς χάρτες» και εισήγαγε τον όρο «ρεφλεξολογία». Πολλοί από τους σύγχρονους ρεφλεξολόγους χρησιμοποιούν τις μεθόδους της Ίνγκχαμ ή παρόμοιες τεχνικές της ρεφλεξολόγου Λάουρα Νόρμαν.

Στα πέλματά μας υπάρχουν  7.200 νευρικές απολήξεις. Οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε κάθε σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα τη διέγερση του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
▪️Είναι μια μέθοδος αντανακλαστικής θεραπείας που εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιοχές και συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως των άκρων ποδιών και χεριών, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος.
▪️Διεγείροντας αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνονται οι δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνουμε ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού.
▪️Η ρεφλεξολογία είναι μία τελείως φυσική και ακίνδυνη μέθοδος ενεργοποίησης της ομοιόστασης, δεν παρεμβαίνει στον οργανισμό, δεν συνιστά ή χορηγεί φάρμακα και δεν προκαλεί παρενέργειες.

 Το φυσικό εργαλείο με το οποίο η φύση επουλώνει, προστατεύει και φροντίζει την ύπαρξη μας, το σώμα μας, είναι οι μηχανισμοί άμυνας ή αυτοΐασης. Έτσι διευκολύνουμε σταδιακά την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών άμυνας, προστασίας αλλά και εκτόνωσης του οργανισμού, που ως σκοπό έχουν, διαμέσου της χαλάρωσης που μας προσφέρει η ρεφλεξολογία, να προλαμβάνουν, να ξεμπλοκάρουν και να διατηρούν στον ανθρώπινο οργανισμό την ισορροπία, την αρμονία και την ευεξία.

Είναι λοιπόν μια φυσική μέθοδος αυτοβελτίωσης και αυτοθεραπείας, χωρίς φάρμακα, η οποία εφαρμόζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας και μόνον οφέλη μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτήν, εφ’ όσον βέβαια εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο. Κατά την εφαρμογή της δεν μας προκαλεί πόνο. Μας βοηθάει παράλληλα και συμπληρωματικά με την κλασική ιατρική, χωρίς να προβαίνει και να επεμβαίνει σε ιατρική πράξη.

Σήμερα, με τη μεγάλη εξέλιξη και άνοδο των επιστημών, η Ρεφλεξολογία έπαυσε να είναι μόνο εμπειρική τέχνη και έχει μερίδιο και στην επιστημονική γνώση. Επομένως, η Ρεφλεξολογία είναι συγχρόνως επιστήμη και τέχνη. Επιστήμη γιατί γνωρίζει, όσο είναι δυνατόν, την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και τέχνη διότι η πρακτική εφαρμογή της εμπεριέχει την ανθρώπινη δημιουργία.
Καλείται ο Ρεφλεξολόγος να συνθέσει – κεντήσει μέσω των τεχνικών που εφαρμόζει, τις συνθήκες ενεργοποίησης της πηγαίας αυτοθεραπευτικής δύναμης του οργανισμού.

Πολλές ασθένειες μπορούν να βοηθηθούν συμπληρωματικά από τη Ρεφλεξολογία, όπως οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, αρθριτικά, πονοκέφαλοι, αναπνευστικά προβλήματα, ιγμορίτιδα, γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, αλλεργίες κ.ά. Επιπρόσθετα, ποικίλες περιπτώσεις άγχους, στρες και ανεξιχνίαστων πόνων ίσως  βοηθηθούν με την χαλάρωση και αποσυμφόρηση που επιτυγχάνει η Ρεφλεξολογία.

Εφαρμόζεται σε ενήλικες, παιδιά, καθώς επίσης και σε αθλητές.

 

Προσωπικα, στους αθλητές/ασκουμένους εκτός απο Αθλητική και Εν τω Βάθει μάλαξη (Deep Tissue Massage)  εφαρμόζω και Ορθοπεδική Ρεφλεξολογία και Ιπποκρατική μάλαξη με.

 

Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα οφέλη:

  1. Χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος: Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της έντασης, προάγοντας τη χαλάρωση.
  2. Βελτίωση κυκλοφορίας: Η πίεση στα σημεία που αντιπροσωπεύουν διάφορα όργανα μπορεί να προάγει τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  3. Ανακούφιση από πόνους: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ανακούφιση από πόνους, όπως κεφαλαλγίες, πόνους στη μέση και μυϊκούς πόνους.
  4. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Η ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προωθώντας τη γενική ευεξία.
  5. Βελτίωση της πέψης: Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα ή η καούρα.
  6. Αύξηση της ενέργειας: Πολλοί ασθενείς αναφέρουν αίσθηση ανανεωμένης ενέργειας μετά από συνεδρίες ρεφλεξολογίας.
  7. Προώθηση της ισορροπίας: Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος, τόσο σε φυσικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

 

Η ρεφλεξολογία μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στους αθλητές, βοηθώντας στη βελτίωση της απόδοσης και της αποκατάστασης. Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα οφέλη:

  1. Ανακούφιση από πόνους και μυϊκή ένταση: Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στους μυς και στην ανακούφιση της έντασης, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά από έντονες προπονήσεις.
  2. Βελτίωση κυκλοφορίας: Με την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών σημείων, η ρεφλεξολογία μπορεί να προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνοντας την προμήθεια οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους μύες.
  3. Γρηγορότερη αποκατάσταση: Η βελτίωση στην κυκλοφορία και η μείωση της μυϊκής έντασης μπορεί να συμβάλλουν στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από προπονήσεις ή αγώνες.
  4. Μείωση του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης: Οι αθλητές συχνά αντιμετωπίζουν άγχος και πίεση. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και στη μείωση της ψυχολογικής καταπόνησης.
  5. Βελτίωση της ευλυγισίας: Με την ανακούφιση των μυϊκών εντάσεων, οι αθλητές μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση στη γενική ευλυγισία και κινητικότητα.
  6. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Η τακτική ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλλει στη γενική ευεξία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που είναι σημαντικό για τους αθλητές που συχνά εκτίθενται σε βλαβερές ασθένειες κατά την περίοδο της προπόνησής τους.
  7. Ενίσχυση της ενέργειας και αντοχής: Πολλοί αθλητές αναφέρουν αίσθηση αυξημένης ενέργειας και stamina μετά από συνεδρίες ρεφλεξολογίας.

 

Η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αθλητική αποκατάσταση και προετοιμασία, αλλά είναι πάντα σημαντικό οι αθλητές να συνεργάζονται με έναν εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ρεφλεξολόγο.

 

Σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς μπορεί κανείς να βρει κάποια μορφή μάλαξης ή μασάζ (massage).  Ωστόσο, στην Αρχαία Ελλάδα παρατηρήθηκε μία ιδιαίτερη ακμή της μάλαξης. Οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν και εκτίμησαν τα οφέλη της στο κυκλοφορικό, νευρικό και μυϊκό σύστημα. Σημαντικοί Έλληνες ιατροί της εποχής, όπως ο Γερόδικος και ο Ιπποκράτης, περιέγραφαν τις ευεργετικές επιδράσεις της μάλαξης, εισάγοντάς την στις εργασίες τους.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Έλληνα Ιατρού Ιπποκράτη, του «Πατέρα της Ιατρικής»:

Πολλῶν δὲ ἔμπειρον δεῖ εἶναι τὸν ἰητρὸν, ἀτὰρ δὴ καὶ ἀνατρίψιος ἀπὸ γὰρ τοῦ αὐτέου ὀνόματος οὐ τωὐτὸ ἀποβαίνει καὶ γὰρ ἂν δήσειεν ἄρθρον ἀνάτριψις, χαλαρώτερον τοῦ καιροῦ ἐὸν, καὶ λύσειεν ἄρθρον, σκληρότερον τοῦ καιροῦ ἐόν ἀλλὰ διοριεῖται ἡμῖν περὶ ἀνατρίψιος ἐν ἄλλῳ λόγῳ. (Ιπποκράτης – ΠΕΡΙ ΑΡΘΡΩΝ, 9)

Μετάφραση: Ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα και, ανάμεσα στα άλλα, να γνωρίζει τρίψεις (μασάζ), μολονότι η λέξη είναι η ίδια, το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι διαφορετικό: με τις τρίψεις, μια άρθρωση πολύ χαλαρή σφίγγει και μια άρθρωση πολύ δύσκαμπτη χαλαρώνεται, αλλά θα καθορίσουμε τους κανόνες των τρίψεων, σε μια άλλη πραγματεία”

 

Σε άλλο απόσπασμα του Ιπποκράτη αναφέρεται:

Ἀνάτριψις δύναται λῦσαι, δῆσαι, σαρκῶσαι, μινυθῆσαι ἡ σκληρὴ, δῆσαι ἡ μαλακὴ, λῦσαι ἡ πολλὴ, μινυθῆσαι ἡ μετρίη, παχῦναι.

(Ιπποκράτης – ΚΑΤ/ ΙΗΤΡΕΙΟΝ, 17)

Μετάφραση: “Οι εντριβές μπορούν να χαλαρώσουν ή να αυξήσουν τον τόνο των μαλακών μορίων και να αναπτύξουν τη σαρκοφυΐα, ή να τα αδυνατίσουν, μια σκληρή εντριβή αυξάνει τον τόνο, μια μαλακή εντριβή χαλαρώνει, μια συχνή εντριβή αδυνατίζει, μια μέτρια εντριβή παχαίνει τα μαλακά μόρια” («Η σοφία της Αρχαίας Ελλάδας εμπνέει το παρόν μας»

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ:

Αυτό που διαφοροποιεί τη ρεφλεξολογία από το μασάζ όλου του σώματος είναι οι 7.000 νευρικές απολήξεις στα πέλματα των ποδιών.

Ανάρρωση: Η ρεφλεξολογία είναι αποτελεσματική στη δραματική μείωση του χρόνου αποκατάστασης εάν εφαρμοσθεί εντός 24 ωρών μετά από ένα παιχνίδι.

Επούλωση Τραυματισμού: Μόλις συμβεί ένας τραυματισμός, η συνεπής ρεφλεξολογία 2 φορές/εβδομάδα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες) θα εξασφαλίσει την επούλωση του τραυματισμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πρόληψη τραυματισμών: Για την πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών, συνιστάται ιδιαίτερα 1 συνεδρία την εβδομάδα.

 

Τι μπορεί να πετύχει η Ρεφλεξολογία για τους αθλητές/ασκούμενους: 

  • Αφαιρεί τη συσσώρευση γαλακτικού και ουρικού οξέος 4 φορές πιο γρήγορα από το μασάζ σε όλο το σώμα
  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών, επιτρέποντας στον οργανισμό να κάνει ταχύτερη ανάρρωση
  • Όταν διεγείρονται, οι 7.200 νευρικές απολήξεις απελευθερώνουν σεροτονίνη, βάζοντας το νευρικό σύστημα σε μια βαθιά παρασυμπαθητική κατάσταση, όταν το σώμα αρχίζει να θεραπεύεται και να αναγεννάται
  • Μειώνει τη φλεγμονή
  • Μειώνει τη δυσκαμψία και τον πόνο των αρθρώσεων
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτιώνει την αντοχή και την αντοχή
  • Βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωση
  • Επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών
  • Βελτιώνει τη συνολική ψυχική και συναισθηματική ευεξία

Συνθήκες Η Ρεφλεξολογία θα βοηθήσει: 

  • Διαστρέμματα και καταπονήσεις – μύες και σύνδεσμοι (υπερχρήση)
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Φλεγμονή των αρθρώσεων – θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, Αχίλλειος τενοντίτιδα
  • Τραυματισμοί ώμου, ισχίου, γόνατος και πλάτης
  • Μερική ή ολική ρήξη  μυών ή τενόντων
  • Ισχιαλγία
  • Νάρθηκες κνήμης
  • Διάσειση
  • Άγχος

ΜΑΛΑΞΗ

 

Η μάλαξη αποτελεί, ίσως, τον πιο διαδεδομένο τρόπο θεραπείας, σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μυοσκελετικών παθήσεων και όχι μόνο. Τα οφέλη της μάλαξης είναι πολλά και γνωστά ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας αλλά και σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού.

 

Παρόλο που η πρώτη σκέψη ενός ανθρώπου, για τα αποτελέσματα της μάλαξης, είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της καθημερινότητας, στην πραγματικότητα τα οφέλη της είναι πολλά περισσότερα.  Συγκεκριμένα η μάλαξη  ωφελεί την γενική υγεία του ατόμου στα παρακάτω :

  1. Μειώνει τον πόνο και βοηθά στην διαχείριση της χρόνιας μορφής του. Τα άτομα που βιώνουν χρόνιο πόνο λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων ή χρόνιων παθήσεων, φαίνεται να παρουσιάζουν πολύ θετικά αποτελέσματα, μετά από εφαρμογή μάλαξης, ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, ο πόνος παρουσιάζει ύφεση και η λειτουργικότητα του ατόμου βελτιώνεται, με την συχνή εφαρμογή της μάλαξης στις πάσχουσες περιοχές.
  2. Μειώνει τον μυϊκό σπασμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του πόνου και την αύξηση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας, στις δομές γύρω από τις οποίες εκτελείται.
  3. Έχει θετικά οφέλη στην ψυχολογία του ασθενή. Η μείωση του πόνου οδηγεί στην βελτίωση της καθημερινότητας, του ασθενή, ο οποίος αισθάνεται πιο λειτουργικός, υγιής και κατ’ επέκταση, χαρούμενος. Συνεπώς μειώνεται το άγχος, η συναισθηματική πίεση και ο φόβος, που αισθάνεται το άτομο, που βιώνει  χρόνιο πόνο. Επιπλέον έχει φανεί πως αυξάνονται οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη  ενώ μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης, που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, φόβο, άγχος και κατάθλιψη.
  4. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Οι άνθρωποι, που βιώνουν χρόνιο πόνο, τείνουν να έχουν κακή ποιότητα ύπνου με αποτέλεσμα να αισθάνονται συνέχεια εξάντληση. Η μάλαξη, έχει φανεί πως, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σε άτομα που υποφέρουν από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, αρθρίτιδα, αϋπνία, πονοκέφαλο τάσης κ.α.
  5. Βελτιώνει την ελαστικότητα των μαλακών μορίων. Η ελαστικότητα, που αποκτούν τα μαλακά μόρια, μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης,  οδηγεί σε λιγότερους τραυματισμούς και αθλητικές κακώσεις , όταν η μάλαξη εφαρμόζεται πριν από την αθλητική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές βελτίωσης της ελαστικότητας των μαλακών μορίων.
  6. Μειώνει τον χρόνο επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες, μετά από χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Φαίνεται λοιπόν πως η μάλαξη βελτιώνει την γενική υγεία του ατόμου και βοηθά στην ευημερία του, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς του. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε ασθενή δεν παρουσιάζει κάποια αντένδειξη και αποτελεί σημαντικό μέρος πολλών προγραμμάτων αποκατάστασης.

 

Ορισμένα από τα οφέλη που παρέχει η  Ιπποκρατική μάλαξη, η αθλητική μάλαξη (Sports Massage) και το Deep Tissue Massage (Εν τω Βάθει μάλαξη)  όπου χρησιμοποιούμε κυρίως σε αθλητές/ασκουμένους/άτομα που ασχολούνται με έντονες δραστηριότητες:  

  1. Ανακούφιση από μυϊκή ένταση: Βοηθά στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης που προκαλείται από την προπόνηση.
  2. Βελτίωση της κυκλοφορίας: Ενισχύει τη ροή του αίματος στον οργανισμό, βοηθώντας στην προμήθεια οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων στους μύες.
  3. Γρηγορότερη αποκατάσταση: Η αθλητική μάλαξη προάγει την αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση, μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης.
  4. Μείωση πόνου: Μπορεί να βοηθήσει στη λείανση ή και στην ανακούφιση πόνων που σχετίζονται με τραυματισμούς ή μυϊκή καταπόνηση.
  5. Ενίσχυση της ευλυγισίας: Βοηθά στη βελτίωση της ευλυγισίας και της κινητικότητας των μυών και των αρθρώσεων.
  6. Μείωση του άγχους και της πίεσης: Η διαδικασία της μάλαξης προάγει τη χαλάρωση και βοηθά στη μείωση του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης.
  7. Πρόληψη τραυματισμών: Η τακτική μάλαξη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη τραυματισμών ενισχύοντας την ευελιξία και προλαμβάνοντας τη μυϊκή καταπόνηση.
  8. Βελτίωση της απόδοσης: Πολλοί αθλητές αναφέρουν αυξημένη απόδοση και αντοχή μετά από συνεδρίες αθλητικής μάλαξης.

 

Τα παραπάνω είδη μάλαξης μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα προπόνησης ή αποκατάστασης, από εκπαιδευμένο μαλάκτη,  παρέχοντας σημαντική υποστήριξη για την υγεία και την απόδοση των αθλητών.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ:

To αθλητικό μασάζ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, πριν (προ-αγωνιστική μάλαξη) ή μετά (μετα-αγωνιστική μάλξη) από έναν  αγώνα ή οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός!

  • Το προ-αγωνιστικό μασάζ είναι επιφανειακό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τους μυς να οξυγονώνονται καλύτερα και αυξάνει την ελαστικότητα των μυικών ομάδων που σχετίζονται με το άθλημα. Διαρκεί περίπου 20′ και είναι πολύ αποτελεσματικό.
  • Το μετα-αγωνιστικό μασάζ χρησιμοποιείται για την τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης και της φλεβικής επιστροφής με συνέπεια την γρήγορη αποβολή τοξινών από το μυικό σύστημα.

 

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

  • Αυξημένο εύρος κίνησης άρθρωσης (ROM) αμέσως μετά και για σύντομο διάστημα
  • Αυξημένη ευελιξία
  • Αυξημένη αίσθηση ευεξίας
  • Μειωμένη μυϊκή ένταση
  • Μειωμένη νευρολογική διέγερση (νεύρα πιο χαλαρά)
  • Μειωμένοι μυϊκοί σπασμοί
  • Καλύτερος ύπνος
  • Αυξημένη ροή αίματος
  • Μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού
  • Ταχύτερη απομάκρυνση γαλακτικού οξέως
  • Μειωμένος χρόνος ανάκτησης μεταξύ των προπονήσεων

ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ