ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΦΙΛΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ;

Γνωρίζατε ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα με φυσιολογική χοληστερόλη;

Για δεκαετίες, κυριαρχούσε (θέλω να πιστεύω πως δεν κυριαρχεί πλέον) η άποψη ότι δεν πρέπει να τρώμε τους κρόκους των αυγών και τα κορεσμένα λίπη αλλά ούτε και το κόκκινο κρέας και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις….!

Γνωρίζετε όμως ότι:

  • αποτελεί στεροειδές μόριο για τη βιοσύνθεση ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, καλσιφερόλη, κορτιζόλη);
  • παίζει ρόλο στην πέψη των λιπαρών και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D, E, K);
  • συμμετέχει στον νευρώνα του ΚΝΣ (σφυγγομυελίνη)
  • οι μελέτες που συνδέουν τη χοληστερόλη με τις καρδιακές παθήσεις ήταν εσφαλμένες;
  • το σώμα σας χρειάζεται χοληστερίνη για να λειτουργήσει;
  • όταν δεν επαρκεί η πρόσληψη μέσω των τροφών τότε η ενδογενής ηπατική παραγωγή αυξάνεται; (και το αντίστροφο όταν η ημερήσια πρόσληψη υπερβαίνει τα 500mg)
  • o οργανισμός παράγει περίπου το 75% της χοληστερίνης που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο 25% προέρχεται από τη διατροφή;
  • συμμετέχει στον σχηματισμό του εγκεφάλου κατά 20%;
  • η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι η λύση για την υψηλή χοληστερίνη;
  • το μητρικό γάλα είναι η τροφή με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη;
  • την προσθέτουν σε βραφικά γάλατα (baby formula);
  • η τιμή που υπολογίζεται στο αίμα βασίζεται κατα 80% στην ενδογενή παραγωγή του ήπατος;
  • οι δυτικού τύπου δίαιτες με επεξεργασμένους (υπεργλυκαιμικοί) υδατάνθρακες και τρανς λιπαρά αποτελούν τον πιο επικίνδυνο παράγοντα αθηρογένεσης (και όχι το κρέας…) διότι μειώνουν την HDL (καθαρίζει τον αρτηριακό αυλό από την αθηρωματική πλάκα)  όπου  οδηγεί σε αθηρωμάτωση η οποία σε έναν καπνιστή εξελίσσεται σε αθηροσκλήρυνση;
  • Το 90% των πασχόντων από Υποθυρεοειδισμό συνήθως παρουσιάζει υψηλή ολική χοληστερόλη και LDL; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα συνεπάγεται και την επιβράδυνση της ικανότητας του σώματος να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη. Ανάλογα με την διάρκεια/σοβαρότητα της πάθησης ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει και αύξηση των τριγλυκεριδίων
  • το αυξημένο-χρόνιο στρες αυξάνει την χοληστερίνη;
  • οι αθλητές συνήθως εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη; Ακολουθώντας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες LCHF (low-carb, high-fat) έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε αθλητές υπεραντοχής (ultra endurance athletes) και σε αθλητές Σωματοδόμησης (Bodybuilders)..

 

Η χοληστερόλη παίζει κρίσιμο ρόλο:

  1. στoν σχηματισμό των ορμονών
  2. στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου
  3. στην αποκατάσταση του σώματός σας.

 

Οι πραγματικοί ένοχοι της κακής υγείας της καρδιάς (αθηρωμάτωσης) είναι:

  1. η φλεγμονή
  2. το οξειδωτικό στρες
  3. τα σπορέλαια
  4. ποιότητα – ποσότητα ύπνου 
  5. υπέρταση
  6. η αυξημένη LDL (κακή) χοληστερίνη. Η ανώτερη επιτρεπόμενη φυσιολογική τιμή της δεν ίδια είναι για όλους
  7. η μειωμένη HDL (καλή) χοληστερίνη. Δηλαδή η μικρότερη από 40 mg/dL για τον άντρα, και η μικρότερη από 50 mg/dL για τη γυναίκα. Αντίθετα, αν η HDL είναι μεγαλύτερη από 60 mg/dL, υπάρχει σχετική προστασία
  8. αν η αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg (ή λήψη αντι-υπερτασικής θεραπείας)
  9. η ύπαρξη Σακχαρώδη Διαβήτη
  10. η ηλικία του άντρα πάνω από 45 ετών, της γυναίκας πάνω από 55 ετών. Οι γυναίκες προστατεύονται μερικώς, για όσο έχουν έμμηνο ρύση, από τις ορμόνες του γυναικείου φύλου
  11. η κληρονομικότητα (ύπαρξη εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου στον πατέρα ή τον αδελφό σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών είτε στην μητέρα ή την αδελφή σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών)
  12. υψηλή κατανάλωση αλκοόλ: Σύμφωνα με έρευνες η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αυξάνει κατά 5% την πιθανότητα αυξησης της κακής χοληστερίνης.
  13. το κάπνισμα
  14. παχυσαρκία
  15. κακή διατροφή
  16. καθιστική ζωή (απουσία άσκησης)

 

-Οι 4 τελευταίες καταστάσεις θα πρέπει να διορθωθούν επειγόντως-

 

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.

Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε ζωικούς οργανισμούς και όχι σε φυτικούς. Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες. Οι διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της χοληστερόλης και του νερού που βρίσκεται εντός και εκτός κυττάρου συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα.

Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων. Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών.

Δεσμεύεται με πρωτεϊνες στις λιποπρωτεϊνες και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες, για παράδειγμα στο συκώτι, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, όπως επίσης και στα αθηρώματα.

Η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι. Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη έχει τάσεις αύξησης είτε επειδή παράγουν περισσότερη χοληστερόλη ίσως για κληρονομικούς λόγους (γενετική προδιάθεση), είτε επειδή εμφανίζουν αυξημένη απορρόφηση χοληστερόλης από τις τροφές.

Η χοληστερόλη ως λιπίδιο δε διαλύεται στο αίμα, ώστε να εισέρχεται και να κυκλοφορεί σε αυτό σε αδιάλυτα κομμάτια.

Η ποσότητά της και οι μετατροπές της σε άλλες ουσίες ρυθμίζεται επίσης από το συκώτι.

Για τη μέτρηση του ποσοστού χρησιμοποιείται ο Αθηρωματικός Δείκτης. Ο ΑΔ είναι ο λόγος των επιπέδων ολικής χοληστερόλης προς τα επίπεδα HDL χοληστερόλης (CHOL/ HDL). Στόχος είναι το αποτέλεσμα της παραπάνω διαίρεσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο γίνεται. Ιδανικά, οι τιμές του ΑΔ θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 1-3,5.

Επειδή δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η χοληστερόλη εναποτίθεται κάτω από το επιθήλιο των αρτηριών, υπάρχει διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα ως προς σχέση της χοληστερόλης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών. Ο Μάλκολμ Κέντρικ, γενικός ιατρός στο νοσηλευτικό όμιλο CentralEastCheshireTrust υποστηρίζει πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών.

Τα αυξημένα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα μετά την ηλικία των 60 ετών, όχι μόνο δεν αυξάνουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά μπορεί και να δρουν προστατευτικά, ισχυρίζεται διεθνής ομάδα επιστημόνων.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή LDL ή κακή χοληστερόλη ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερη καρδιοπάθεια», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μάλκολμ Κέντρικ, γενικός ιατρός στο νοσηλευτικό όμιλο CentralEastCheshireTrust.

Από την πλευρά του, ο δρ Σέριφ Σάλταν, καθηγητής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, είπε ότι «η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα για την πρωτογενή καρδιαγγειακή πρόληψη στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών είναι πεταμένα λεφτά».

Και συνέστησε στους ηλικιωμένους να προχωρήσουν σε αλλαγές του τρόπου ζωής, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η  μελέτη όπου δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «BMJ Open».

 

 

 

ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ!

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια (αν και εμφανίζονται σπάνια) που ίσως σχετίζονται με την ύπαρξή της:

Στα μάτια:

Ξανθελάσματα: Κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια, ιδιαίτερα στα βλέφαρα.

Στο δέρμα:

Ξανθώματα: Κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στους αγκώνες, στα γόνατα, στους γλουτούς ή στις παλάμες.

Στο πεπτικό σύστημα:

  • Πόνος στην κοιλιά.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Δυσπεψία.

 

Ο ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗΣ Α ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ

Η Λιποπρωτείνη α ή Lp (a) είναι μια μορφή λιποπρωτεΐνης που μοιάζει με την LDL χοληστερίνη, προκαλεί:

  • αθηρωμάτωση
  • φλεγμονή
  • υπερπηκτικότητα του αίματος.

Πρόσφατα βρέθηκε ότι η Lp(a) σχετίζεται ειδικότερα με αύξηση του όγκου των ευάλωτων πλακών (LAP).

Η Lp (a) είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου αθηροσκλήρωσης (δημιουργίας εμφράγματος – εγκεφαλικού) και επιπλέον συνδέεται με την εκφυλιστική στένωση αορτικής βαλβίδας και με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.

Αυτή είναι αυξημένη κληρονομικά περίπου στο 20-25% των ανθρώπων.

Η αυξημένη τιμή της Lp(a) καθορίζεται γενετικά κατά 90% (από τον ένα κυρίως γονιό) και δυστυχώς μειώνεται ελάχιστα με δίαιτα, άσκηση και επηρεάζεται πολύ λίγο, προς το παρόν, από φάρμακα.

Τα εμφράγματα και η τεράστια πλειοψηφία των εγκεφαλικών οφείλονται στη δημιουργία αθηροσκληρωτικών πλακών και στην θρόμβωση πάνω σ’ αυτές.

Επιδημιολογικές και γενετικές μελέτες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα Lp(a), ιδίως πάνω από 50 mg/dL, είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Επιθυμητή τιμή της Lp (a) είναι η < 30mg/dL (ή < 62-75 nmol/l )
  • Άλλοι θεωρούν ότι το όριο πρέπει να είναι < 50 mg/dL  < 100-125 nmol/l )
  • Όταν η τιμή της Lp (a) είναι περισσότερο από 50 mg/dL (ή > 100-125 nmol/l ) υπολογίζεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 3-4 περίπου φορές και επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού σε νέους κατά 4 φορές.
  • Επίσης η Lp (a) έχει κάποιο ρόλο στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Σε οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο  η τιμή της προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου.)

 

Γενικά όσο πιο αυξημένη είναι η Lp(a), ξεκινώντας από το όριο των 25 mg/dL, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΨΗΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ:

 

  • Μεσογειακή – Αθλητικού τύπου διατροφή (ΚΕΤΟ, PSMF πρωτόκκολα, Fasting) (ψάρι, λευκό κρέας, μοσχάρι, τυρί cottage, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, ώμοι ξηροί καρποί)
  • Άσκηση (συνδιασμός αντιστάσεις και αερόβια)
  • Αντιοξειδωτικά
  • Φυτικές ίνες
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Ρεσβερατρόλη
  • Φυτοστερόλες
  • Νιασίνη
  • Krill oil (είδος μικρού θαλάσσιου οργανισμού, το ζωοπλαγκτόν Euphasia Superba, που ενδημεί κυρίως στα κρύα νερά της Ανταρκτικής.
  • Ω3 λιπαρά οξέα (από μικρά ψάρια, όχι απο σολωμό και τόνο, διότι είναι επιβαρυμένα σε βαρέα μέταλλα)
  • Άφθονο νερό (minimum 3L/ημέρα)

 

Η Κετογονική δίαιτα (ΚΕΤΟ) στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) είναι πολλών κατευθύνσεων αφού βελτιώνει τόσο την νόσο όσο και τις επιπλοκές αυτής.

  • Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη (Παχυσαρκία, Διαβήτη).
  • Παρέχει ελάχιστο φορτίο υδατάνθρακα με αποτέλεσμα την ελάττωση των πρόδρομων ουσιών για την κατασκευή χοληστερόλης από το ήπαρ (ενδογενή).
  • Μειώνει το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους του οργανισμού.
  • Μειώνει τα τριγλυκερίδια αίματος.
  • Βελτιώνει την υπέρταση.
  • Εχει αντιφλεγμονώδες δράση.
  • Βελτιώνει άμεσα το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενή και προστατεύει τα αγγεία από την εναπόθεση λιπιδίων.
  • Βελτιώνει τις μεταγευματικές υπογλυκαιμίες.
  • Ελέγχει το αίσθημα πείνας στον εγκέφαλο.

 

Δεν είναι όλες οι κετογονικές δίαιτες κατάλληλες για άτομα με προβλήματα υγείας και αυξημένη χοληστερόλη:

    1. Η θεραπευτική κετογονική δίαιτα στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) δεν είναι αυτή που περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η Atkins κα. Ο λόγος είναι σαφής και υπάρχουν και μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε έναν άνθρωπο με καρδιαγγειακά προβλήματα να τρώει πάνω από το 50% της τροφής στου σε λιπαρά και το 22% έως το 38% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά.
    2. Η κετογονική δίαιτα στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) που έχει προστατευτική και θεραπευτική δράση στην μείωση της χοληστερίνης αλλά και όλων των λιπιδίων είναι η χαμηλή σε λιπαρά. Αυτές οι δίαιτες προσεγγίζουν κυρίως την κατηγορία που λέγεται PSMF (Protein Spearing Modified Fasting). Είναι ιατρικά πρωτόκολλα και εφαρμόζονται μόνο από γιατρούς και για μικρό χρονικό διάστημα.Ένα παράδειγμα είναι η ΜΟΝΟ-ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.
    3. Να γνωρίζεται ότι όταν εφαρμόζεται μια ΜΟΝΟ-ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ, λειτουργεί, σαν σκούπα λιπιδίων στον οργανισμό με πολλαπλά οφέλη. Όλες οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται μόνο από την καύση λίπους που ήδη υπάρχει στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση λίπους των αποθηκών μας και φυσικά την τεράστια απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα.
    4. Η Διαλειμματική Nηστεία (Intermittent Fasting) μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τους φλεγμονώδεις δείκτες, το σάκχαρο του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη  (τα οποία και αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις).

 

Τα φάραμακα για την χοληστερίνη (Στατίνες) και οι παρενέργειές τους:

Οι στατίνες είναι πολύ γνωστά φάρμακα για την θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένης χοληστερίνης). Τα φάρμακα αυτά (πχ ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη, πραβαστατίνη, σιμβαστατίνη κλπ) ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα να πάθει κανείς καρδιακή προσβολή και χρησιμοποιούνται ευρέως (σαν καραμέλες…) σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα φάρμακα στην Ιστορία της Ιατρικής.

Α) ΜΥΟΠΑΘΕΙΑ:

Μια από τις γνωστές πλέον παρενέργειες των στατινών είναι η επίδραση στο μυϊκό σύστημα. Αυτό ονομάζεται statin induced myopathy (SIM) δηλαδή μυοπάθεια που προκαλείται από τις στατίνες. Στο περιοδικό European Journal of Neurology δημοσιεύτηκε μια μελέτη για το θέμα αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι περίπου το 10% των ασθενών που παίρνουν μια στατίνη, σταματούν λόγω αυτής της παρενέργειας. Υπάρχει πλέον και ο όρος “statin intolerant patient” δηλαδή ασθενής που δεν ανέχεται την χορήγηση στατίνης.

Πως εκδηλώνεται όμως η προσβολή του μυϊκού συστήματος ; Έχουν περιγραφεί 5 διαφορετικοί τρόποι:

 

  1. Αύξηση της CPK (μυϊκό ένζυμο) χωρίς ο ασθενής να έχει κάποιο σύμπτωμα. Με την διακοπή της στατίνης, η τιμή του ενζύμου επανέρχεται στο φυσιολογικό
  2. Μυαλγίες (δηλ πόνοι στους μυς). Ο ασθενής αναφέρει ότι πονάνε πχ τα πόδια του και είναι πιασμένος. Το ένζυμο CPK μπορεί να είναι ή και να μην είναι αυξημένο. Με την διακοπή του φαρμάκου τα συμπτώματα υποχωρούν. Είναι το πιο συχνό «σενάριο»
  3. Επίμονες μυαλγίες και αυξημένη τιμή CPK, που όμως δεν είναι αναστρέψιμα δηλ δεν διορθώνονται με την διακοπή του φαρμάκου 
  4. Αυτοάνοση νεκρωτική μυοπαθεια (σπάνια επιπλοκή, θέλει επιθετική θεραπεία) 
  5. Ραβδομυόλυση δηλαδή εκτεταμένη μυϊκή καταστροφή που προσβάλλει και τα νεφρά. Είναι πολύ σπάνια και σαφώς επικίνδυνη επιπλοκή. Εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στους 1000 ασθενείς.

 

Ποιοι είναι εκείνοι οι ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μυοπάθεια από στατίνες;

Η μελέτη αναφέρει: 

  • άτομα μεγάλης ηλικίας
  • γυναίκες
  • αδύνατο σώμα 
  • άτομα ασιατικής καταγωγής 
  • όταν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης
  • όταν συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός

 

Β) ΗΠΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ:

Περιστασιακά, η χρήση στατινών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του επιπέδου των ενζύμων στο ήπαρ. Αυτά τα ένζυμα σηματοδοτούν τη φλεγμονή. Εάν η αύξηση είναι ήπια, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο. Σπανιότερα, όταν η αύξηση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια διαφορετική στατίνη.

Αν και τα ηπατικά προβλήματα είναι σπάνια, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση ηπατικών ενζύμων πριν ή λίγο μετά την έναρξη της λήψης μιας στατίνης. Δεν θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ηπατικών ενζύμων εκτός εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα προβλημάτων στο ήπαρ σας.

 

Γ) ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ Ή ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2:

Είναι πιθανό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, γνωστό ως γλυκόζη αίματος, να αυξηθεί όταν παίρνετε μια στατίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά αρκετά σημαντικός ώστε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να έχει εκδώσει μια προειδοποίηση στις ετικέτες των στατινών σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον διαβήτη.

 

Δ) ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

Στις ετικέτες των στατινών, ο FDA προειδοποιεί ότι ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν απώλεια μνήμης ή σύγχυση κατά τη λήψη στατινών. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναστρέφονται μόλις σταματήσετε να τις παίρνετε. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος και αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι στατίνες δεν έχουν καμία επίδραση στη μνήμη.

 

Ποιοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν παρενέργειες από στατίνες:

  • Λήψη πολλαπλών φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης.
  • Λήψη φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με στατίνες.
  • Γυναικείο φύλο.
  • Μικρότερο μέγεθος σώματος.
  • Ηλικία άνω των 80 ετών.
  • Η νεφρικής ή ηπατικής νόσος.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Για ορισμένες στατίνες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού γκρέιπφρουτ.
  • Υποκείμενες παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός ή νευρομυϊκές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS).

 

 

Η υψηλή χοληστερόλη αφορά το 44% των Ελλήνων, σύμφωνα με πρόσφατη Ελληνική μελέτη.

Ωστόσο, οι μισοί έχουν άγνοια της κατάστασής τους.