Στις μέρες μας το διαδίκτυο κατακλύζεται από πληροφορίες πάνω σε θέματα προπόνησης, αθλητικής διατροφής και υγείας. Τα ανησυχητικό είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αποτελούν εσφαλμένες, μη αληθείς οδηγίες, παλιότερους μύθους που δεν έχουν κάποια επιστημονική απόδειξη και εγκυρότητα. Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε λάθος επιλογές, αδιέξοδα, απογοήτευση και τραυματισμούς.

Το κανάλι μου στο YouTube δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή ασφαλούς και science based πληροφόρησης  πάνω σε θέματα της αθλητικής επιστήμης. Παρουσιάζονται διάφορα θέματα με αναλυτική τεκμηρίωση και τις αντίστοιχες επιστημονικές πηγές.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

Δεν θα δεις βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής ή οδηγίες του τύπου ”κάνε αυτό” ή ”αυτό είναι η λύση”. Κάθε οργανισμός, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, είναι επικίνδυνο και ανήθικο να δίνονται τόσο απλά και εύκολα ”οδηγίες” και ”λύσεις” που αφορούν την υγεία σου! Θα δεις βίντεο που εξηγούν σε βάθος το κάθε θέμα, με επιστημονική τεκμηρίωση,  μέσω πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων το κάθε τι που υποστηρίζεται.

Στις μέρες μας η δημοσίευση περιεχομένου είναι πολύ εύκολη και όποιος έχει μια κάμερα μπορεί να βγει και να δηλώσει ότι θέλει. Στην περίπτωση δε που θα έχει καλοφτιαγμένο σώμα, αυτά που θα πει μπορούν να γίνουν πειστικά, τις περισσότερες φορές χωρίς καμία απόδειξη ή τεκμηρίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει καλή εμφάνιση και επικοινωνιακές ικανότητες μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο με αυτά που λέει. Το διαδίκτυο λοιπόν είναι γεμάτο από πληροφορίες του είδους ‘’κάντο όπως εγώ’’ ή ‘’δούλεψε για μένα’’.

Καμία χρησιμότητα λοιπόν δεν θα είχε ένα ακόμη τέτοιο κανάλι, εκτός του ότι είμαι αντίθετος με όλα αυτά. Στην περιγραφή κάθε βίντεο δίνεται αναλυτικά η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο πρωτογενές υλικό της παρουσίασης. Για τον λόγο αυτό, τα βίντεο αυτά είναι χρονοβόρα στην δημιουργία τους και απαιτούν πολύ μελέτη και προετοιμασία.

Σκοπός λοιπόν του καναλιού αυτού είναι να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να γνωρίσει σε βάθος τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και στο μέλλον να μην επηρεάζεται από αβάσιμες δημοσιεύσεις και πληροφορίες. Αυτό μελλοντικά θα οδηγήσει σε πιο ποιοτικότερες  προπονήσεις, καλύτερη επίδοση/απόδοση, βελτίωση της υγείας και λιγότερους τραυματισμούς.